Voor het eerst in jaren neemt het aantal pubs weer toe in Verenigd Koninkrijk

.

Na bijna tien jaar van dalingen is het aantal pubs in het Verenigd Koninkrijk dit jaar voor het eerst weer toegenomen.

Na bijna tien jaar van dalingen is het aantal pubs in het Verenigd Koninkrijk dit jaar voor het eerst weer toegenomen. Dat meldt het Britse bureau voor de statistiek. Eind maart telde het land 39.135 pubs, of 320 meer dan een jaar eerder. In de negen voorgaande jaren ging het aantal pubs jaarlijks met gemiddeld 732 stuks achteruit.

In de landelijke gebieden verdwenen de meeste pubs. De taksen op bier, de gedragswijziging van de consument en het rookverbod sinds 2007 lagen aan de basis van veel sluitingen.

.
.© AFP

De Britse vereniging van bier en pubs (BB&PA) voorziet ondanks de nieuwe statistieken evenwel nog geen grote trendbreuk. In het beste geval gaat zij uit van een vertraging van de sluitingen.

De vereniging wil van de volgende Britse regering een verlaging van de taksen op bier. ‘Die taksen zijn 11 keer hoger dan in bijvoorbeeld Duitsland’, klinkt het.

De pubs zijn ware instellingen in het Verenigd Koninkrijk en de Angelsaksische landen, maar een pint kost in de grote steden al snel meer dan 5 euro. Behalve alcoholische dranken serveren veel pubs ook maaltijden en organiseren ze sociale activiteiten, zoals muziekoptredens en quizzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content