Voor het eerst in 108 dagen vriest het weer op Pic du Midi in Frankrijk

© Getty Images/iStockphoto

Voor het eerst in 108 dagen heeft het ‘eindelijk gevroren’ op de Pic du Midi, een van de symbolische bergen van de Franse Pyreneeën met een hoogste punt op 2.870 meter. Het is een ongekend record, dat gelinkt kan worden aan de opwarming van de aarde, meldt Météo France.

Het vorige record dateert van 1999, toen het 77 dagen niet gevroren had. Sinds 1882 worden op de Pic du Midi de temperaturen gemeten. ‘De temperaturen zijn tijdens de nacht gezakt tot -2,4 graden, rond 5.00 uur ’s ochtends’, klinkt het maandag bij AFP Météo France. ‘Vervolgens zijn de temperaturen gestabiliseerd tot -1 graad.’

Het is van 14 juni geleden dat de cijfers nog eens onder nul gingen. Toen mat het weerstation, dat zich op 2.877 meter hoogte bevindt, -1,6 graden Celsius. Het heeft dus 108 dagen onafgebroken niet gevroren op de Pic du Midi, van 15 juni tot en met 30 september.

Opwarming van de aarde

‘Dat heeft zeker te maken met de opwarming van de aarde’, bevestigt Dominique Vrécourt, de klimatoloog van Météo France.

‘Sinds 1950 zijn de acht warmste zomers gemeten in de jaren na 2000.’ De maximale temperaturen in de Pyreneeën kunnen tegen het einde van de eeuw stijgen van 1,9 tot 7,1 graden, volgens twee scenario’s van Climpy, een onderzoeksproject van Frankrijk, Spanje en Andorra.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content