Volledige Zweedse stad gaat verhuizen

Kiruna, de noordelijkst gelegen stad in Zweden en bekend van het eerste ijshotel ter wereld, moet in zijn geheel een paar kilometer verhuizen. De mijnbouw in de stad heeft de grond te onstabiel gemaakt waardoor het in de toekomst niet meer veilig zal zijn om op dezelfde plaats te blijven wonen.

Al sinds 1700 was bekend dat er ijzererts onder de grond te vinden was, maar pas in de 19e eeuw werd begonnen met de ontginning. Rondom de mijn ontstond een kleine stad. Meteen vanaf het ontstaan arriveerden ook de eerste toeristen. Ze kwamen voor de wilde rivieren, de bergen, de Sami cultuur, de wintersport, het Noorderlicht en de mijnen. Onder leiding van geologen konden vanaf het begin geinteresseerden een tocht door de mijnen maken.

Ondertussen trekt Kiruna zo’n 300.000 toeristen per jaar. Vooral de opening van het eerste ijshotel ter wereld in 1990 bleek een gouden greep. Het hotel Jukkasjärvi is jaarlijks geopend van december tot en met april.

Grootscheepse verhuizing

De mijnbouw die Kiruna tot bloei bracht, zorgde ook voor een onstabiele ondergrond. De hele stad met ongeveer 20.000 inwoners moet worden afgebroken en een paar kilometer verderop opnieuw opgebouwd. De meeste appartementsgebouwen worden afgebroken, in het nieuwe Kiruna komen er nieuwe appartementen voor in de plaats.

Maar sommige monumenten zoals het gemeentehuis en de houten kerk die in 2001 werd uitgeroepen tot het mooiste gebouw in Zweden worden in zijn geheel verplaatst. Binnen twintig jaar moet de verhuizing afgerond zijn. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content