VN: toerisme verliest in 2021 wereldwijd 1770 miljard euro aan pandemie

Costa Rica, een van vier landen zonder pandemiebeperkingen voor toeristen

De coronapandemie gaat de toerismesector wereldwijd in 2021 opnieuw 2000 miljard dollar (1770 miljard euro) kosten. Dat bedrag aan gemiste inkomsten is vergelijkbaar met het verlies in het jaar ervoor, zegt Wereldtoerismeorganisatie van de VN (UNWTO).

De in Madrid gevestigde UNWTO noemt het herstel van de wereldwijde toerismesector in 2021 ‘fragiel’ en ‘langzaam’. De sombere voorspelling komt op het moment dat veel landen in Europa worstelen met een sterke stijging van het aantal coronabesmettingen en vlak nadat de nieuwe, potentieel besmettelijker omikronvariant van het coronavirus is opgedoken. Ook voor 2022 lijken de vooruitzichten daardoor niet erg hoopvol.

UNWTO-topman Zurab Pololikashvili dringt er bij landen wereldwijd op aan om op zijn minst hun coronavirusprotocollen en -maatregelen te harmoniseren. Want toeristen zijn nu vaak ‘in de war’ en ‘weten niet hoe ze moeten reizen’.

46 landen gesloten

Hoewel er tijdens het Europese zomerseizoen op het noordelijk halfrond weer een stuk meer werd gereisd, verschilde het tempo van dit herstel sterk in vergelijking met andere delen van de wereld ‘als gevolg van verschillen in reisbeperkingen, vaccinatiegraden en het vertrouwen van reizigers’, aldus de UNWTO.

Op het moment houden volgens de VN-organisatie nog 46 landen, goed voor 21 procent van alle bestemmingen wereldwijd, hun grenzen volledig gesloten voor toeristen. Nog eens 55 landen houden hun grenzen deels dicht voor buitenlandse bezoekers. Slechts vier landen in de wereld hebben werkelijk alle aan het coronavirus gerelateerde beperkingen opgeheven: Colombia, Costa Rica, de Dominicaanse Republiek en Mexico.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content