Dit blijkt uit onderzoek van vliegticketwebsite Tix.nl, die boekingscijfers en historische vluchtstatistieken analyseerde.

Liever niet vliegen op vrijdag de 13e

Bij het vergelijken van boekingscijfers van alle vluchten met vertrek op een ongeluksvrijdag zag blijkt een verschil van 5,5 procent ten opzichte van het vrijdagse gemiddelde. Verder boeken mensen minder snel een vliegticket op vrijdag de 13e, ongeacht of zij op deze ongeluksdag vertrekken of niet.

Deze lagere boekingscijfers vertalen zich door naar de gemiddelde prijzen. Bij vertrek op een vrijdag de 13e ligt de prijs van een vliegticket gemiddeld 2,6 procent lager dan bij vertrek op een willekeurige andere vrijdag.

Veiliger

Vliegen op vrijdag de 13e is echter aanzienlijk veiliger dan op een reguliere vrijdag, zo blijkt uit bijna 70 jaar aan vluchtstatistieken van de Flight Safety Foundation. Op ongeluksvrijdagen gebeuren gemiddeld 35 procent minder vliegtuigongelukken dan op een andere dag, en zelfs 39 procent minder dan op andere vrijdagen.

Ook vliegtuigmaatschappijen besteden aandacht aan het ongeluksgetal. Onder meer KLM en Lufthansa hebben geen rij 13 aan boord van hun vliegtuigen. Dit is echter niet omdat deze airlines in ongeluk geloven, maar vooral om discussies met reizigers die niet op deze rij willen zitten te voorkomen.

Dit blijkt uit onderzoek van vliegticketwebsite Tix.nl, die boekingscijfers en historische vluchtstatistieken analyseerde. Liever niet vliegen op vrijdag de 13eBij het vergelijken van boekingscijfers van alle vluchten met vertrek op een ongeluksvrijdag zag blijkt een verschil van 5,5 procent ten opzichte van het vrijdagse gemiddelde. Verder boeken mensen minder snel een vliegticket op vrijdag de 13e, ongeacht of zij op deze ongeluksdag vertrekken of niet.Deze lagere boekingscijfers vertalen zich door naar de gemiddelde prijzen. Bij vertrek op een vrijdag de 13e ligt de prijs van een vliegticket gemiddeld 2,6 procent lager dan bij vertrek op een willekeurige andere vrijdag.VeiligerVliegen op vrijdag de 13e is echter aanzienlijk veiliger dan op een reguliere vrijdag, zo blijkt uit bijna 70 jaar aan vluchtstatistieken van de Flight Safety Foundation. Op ongeluksvrijdagen gebeuren gemiddeld 35 procent minder vliegtuigongelukken dan op een andere dag, en zelfs 39 procent minder dan op andere vrijdagen.Ook vliegtuigmaatschappijen besteden aandacht aan het ongeluksgetal. Onder meer KLM en Lufthansa hebben geen rij 13 aan boord van hun vliegtuigen. Dit is echter niet omdat deze airlines in ongeluk geloven, maar vooral om discussies met reizigers die niet op deze rij willen zitten te voorkomen.