Vlaanderen ontvangt recordaantal toeristen in 2014

Gezin bouwt zandkastelen aan de Vlaamse kust © BELGA

Het aantal aankomsten van toeristen en zakenlui in Vlaanderen is in 2014 met 6 procent gestegen. Dat is een verdriedubbeling van de groei uit 2013 (+2 procent), zo blijkt uit voorlopige cijfers van Toerisme Vlaanderen.

“Goed nieuws voor de toeristische sector en voor onze economie”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts zondag. De voorlopige cijfers van Toerisme Vlaanderen voor het toeristisch jaar 2014 zien er bijzonder goed uit. Het aantal overnachtingen zit stevig in de lift, zowel in de Vlaamse kunststeden (+6,3 pct), de Vlaamse regio’s (+6,5 pct) en aan de Vlaamse kust (+7,4 pct).

Zon in het land

Het schitterende voor- en najaarsweer lokte veel extra toeristen naar de kust en de regio’s. De grootste stijging in absolute cijfers (+720.000) zit echter in de kunststeden, waar kunst, erfgoed en shopping een breed publiek bekoren. Zo klokte bijvoorbeeld kunststad Antwerpen in 2014 af op 1.052.369 aankomsten, dat zijn er 53.000 meer dan het jaar voordien.

De buitenlandse toeristen en zakenlui waren in 2014 goed voor 710.000 extra overnachtingen ten opzichte van 2013. De verre markten laten opvallende groeicijfers noteren: de Verenigde Staten stijgen met 12 pct, India en Brazilië stijgen elk met liefst 26 pct. Vlaanderen scoort ook sterk in alle buurlanden, die samen goed zijn voor 60 pct van alle buitenlandse overnachtingen.

Economie

De goede cijfers betekenen ook een aanzienlijke impuls voor de Vlaamse economie, zegt Weyts. “Onze 11,9 miljoen aankomsten en 26,6 miljoen overnachtingen, waarvan 14 miljoen buitenlandse bezoekers, betekenen veel economische meerwaarde. Toeristen zijn sponsors van onze horeca, handelszaken en bedrijven. Samen met de toeristische sector wil ik in de komende jaren nog meer bezoekers naar Vlaanderen halen.” (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content