Vlaanderen helpt Cubaans nationaal park op weg naar Unesco-lijst

© iStockphoto

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft tijdens zijn bezoek aan Cuba steun toegezegd aan de bescherming van het duikersparadijs Jardines de la Reina, dat bestaat uit meer dan zeshonderd eilanden en riffen. Bedoeling is het natuurfenomeen op de lijst van het Unesco-werelderfgoed te krijgen.

Bourgeois had in Havana een onderhoud met minister van Cultuur Julian Gonzalez Toledo. De minister-president beloofde de Cubaan steun uit het Vlaamse Unesco Trustfonds. Met het geld, zo’n 45.000 euro, zal een beheersplan worden opgesteld voor het Nationale Park.

“Door de klimaatverandering, de vervuiling en de overbevissing staat het fragiele ecosysteem van riffen wereldwijd onder druk”, zegt de minister-president. “Als dit unieke natuurpark op de lijst van het werelderfgoed wordt ingeschreven, kan het worden gevrijwaard voor toekomstige generaties. De eerste stap in aanloop naar de opname is de opmaak van een beheersplan.”

Komende maand wordt de Vlaamse samenwerkingsovereenkomst met de Unesco verlengd voor de volgende twee jaar, voor een totaal bedrag van 900.000 euro. Vlaanderen steunt ook onder meer bedreigd erfgoed in Syrië en projecten in de partnerlanden van de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content