Vlaanderen en Brussel worden overspoeld met toeristen tijdens kerstvakantie

De Grote Markt van Brussel © Belga

Tijdens de kerstvakantie zijn meer dan 900.000 overnachtingen door toeristen uit binnen- en buitenland in Vlaanderen en Brussel geboekt.

Het aantal buitenlandse toeristen is tegenover 2013 gestegen met zes procent, voor een groot stuk te danken aan de toegenomen populariteit van Vlaanderen in de verre markten, zegt Stef Gits van Toerisme Vlaanderen.

Toerisme Vlaanderen schat, op basis van een zelf ontwikkeld wetenschappelijk berekeningsmodel, dat er 378.000 overnachtingen van Belgische toeristen en 522.000 overnachtingen van buitenlandse toeristen in de verschillende regio’s in Vlaanderen en Brussel zullen plaatsvinden. Het aantal binnenlandse toeristen is tegenover vorig jaar toegenomen met 2 procent, het aantal buitenlanders stijgt met 6 procent.

Vlaanderen en Brussel zijn vooral in trek bij de Nederlanders (145.000 overnachtingen), gevolgd door de Fransen (109.000 overnachtingen) en toeristen uit het Verenigd Koninkrijk (53.000 overnachtingen). Deze buitenlandse toeristen zijn goed voor een omzet van 60 miljoen euro, dat wordt besteed aan logies, eten, drinken en shopping, zegt Stef Gits. De Belgische toeristen zullen allen samen 38 miljoen euro besteden.

Volgens Gits worden Vlaanderen en Brussel meer en meer bezocht door toeristen uit de verre markten, zoals Rusland en de Aziatische landen. “We zien dat toeristen uit bijvoorbeeld Aziatische landen meer halt houden bij ons. Aziaten reizen meestal eerst in het eigen continent. Daarna trekken ze pas naar Europa waar ze vooral een bezoek brengen aan de wereldsteden. Maar nu lijken ze ook Vlaanderen ontdekt te hebben, en dan vooral onze steden”, besluit Gits. (BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content