Vijfhonderd gebedshuizen nemen dit weekend deel aan Open Kerkendag

Al zeven jaar lang staat in België het eerste weekend van juni helemaal in het teken van het religieus erfgoed. Dit jaar zetten zo’n 500 gebedshuizen op zaterdag 31 mei en zondag 1 juni hun deuren open voor het grote publiek.

Al zeven jaar lang staat in België het eerste weekend van juni helemaal in het teken van het religieus erfgoed. Dit jaar zetten zo’n 500 gebedshuizen op zaterdag 31 mei en zondag 1 juni hun deuren open voor het grote publiek. Thema is “Herinneringen aan ’14-’18”, naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Dat meldt de Stichting Open Kerken.

Talrijke kerken speelden een belangrijke rol tijdens de Grote Oorlog en waren getuigen van de tragische gebeurtenissen, herinnert de stichting. “De deelnemende kerken grijpen deze kans aan om het verhaal van de kerk, de gemeenschap of de lokale helden tijdens deze duistere periode te brengen door middel van tentoonstellingen, evocaties, concerten

of poëzie”, aldus de stichting op de website. “Andere kerken profileren zich tijdens dit weekend dan weer als ware vredeskerken.”

Tijdens het weekend wordt ook de reizende tentoonstelling “Erfgoed in Kleur” gelanceerd, een organisatie van de stichting. Daarbij worden de foto’s getoond van de laureaten van de fotowedstrijd die in 2013 werd gehouden. De expositie trekt naar Maredsous, Doornik, Namen, Luik en Aarlen. Ook voor de allerkleinsten zijn er activiteiten voorzien zoals vertelmomenten, speurtochten of zelfs een ritje met de koets. Dit jaar nemen overigens ook het Groothertogdom Luxemburg en Quebec deel aan de Open Kerkendagen.

In 2013 trok het evenement zo’n 65.000 belangstellenden. Het volledige programma van dit jaar is te raadplegen op www.openkerken.eu. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content