Vijf tips voor het kopen van souvenirs

© Thinkstock

Wie steevast terug keert met een beeldje van de toren van Pisa of het Vrijheidsbeeld kan van deze 5 tips nog wat opsteken.

Een goed souvenir kopen klinkt makkelijker dan het lijkt. Wat mag je meenemen? Wat zal je meenemen? De kraampjes pakken vaak uit met veel rommel en weinig eigenheid. Verkopers beloven steeds “good price, good price” maar dan moet je eerst nog een goed souvenir vinden.
1. Koop een legaal souvenir
Producten zoals ivoor zonder certificaat, schildpadschilden, krokodillentanden, de meeste grote schelpen, vuurwapens, munitie, kunst en antiquiteiten zijn zonder de nodige vergunningen verboden om mee te brengen als souvenir. Bij controle kunnen reizigers een boete krijgen van 50 tot 20.000 euro.

De meeste voeding en dranken zijn toegelaten (met uitzondering van bepaalde vleeswaren) maar zijn onderhevig aan hoeveelheidsbeperkingen die variƫren naargelang de bestemming. Zo mag u uit EU-landen tot 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn) meenemen maar uit niet-EU-landen is dat maar 4 liter wijn of 2 liter mousserende wijn. Surf in geval van twijfel of voor de nodige documentatie naar de website van de Belgische douane.

2. Zoek iets origineels Een van de duizend souvenirbeeldjes van de Eiffeltoren laat geen twijfel over waar je geweest bent en is misschien een fijn aandenken voor jezelf maar iemand anders heeft er helemaal niets aan. Een veel fijner souvenir is een Ć©Ć©n uit de duizend stuk. Zoek daarvoor een kraampje of winkel uit met een eigenheid.

3. Let op de omvang Als een souvenir niet in de koffer past, kan het maar best de moeite waard zijn. Een engelenbeeld uit Vaticaanstad zou vast goed staan in uw tuin maar krijg het ding maar eens mee naar huis. Dat geldt ook voor schilderijen en portretten. Die zijn vaak vakkundig gemaakt, mooi, origineel zelfs maar erg onhandig om mee naar huis te nemen. In het Midden-Oosten zorgen de tapijten voor dilemma’s. Houd daarbij rekening dat wat in het land van herkomst authentiek lijkt in de eigen omgeving soms kitsch kan overkomen.

4. Breekbare souvenirs Een mozaĆÆeken huisnummer, servies uit Toscane, Chinees porselein, antiek. Breekbare voorwerpen zijn souvenirs voor gevorderden. Voorzie voldoende plaats in je bagage als je in dit soort souvenirs geĆÆnteresseerd bent. Zomaar een trui rond een beeldje wikkelen is niet de beste manier. Vraag in de winkel liever om het materiaal goed in te pakken met beschermende folie.

5. Souvenirs met een meerwaarde
Koop iets waarvan je weet wat het betekent en toepasselijk is voor degene aan wie je het cadeau wilt doen. Met een aantal dingen zit je bijna altijd goed: een fles wijn, een lokale delicatesse, bruikbare en neutrale zaken. Niet iedereen zit nu eenmaal te wachten op een moskeewekker of een Colosseum op schaal. (Columbus/LG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content