Vier St. Patrick’s Day in Ierland

© Reuters

Op 17 maart vieren de Ieren hun patroonheilige St. Patrick en heel Ierland zal dan weer groen kleuren.

St. Patrick werd in de vierde eeuw geboren in Wales. Van daaruit vertrok hij naar Ierland om het christendom te verspreiden. St. Patrick overleed op 17 maart 461 en is nu de patroonheilige van Ierland. 17 maart is de Nationale Ierse Feestdag.

Feestvieren in Dublin

Op maandag 17 maart om 12 u trekt de St. Patrick’s Day Parade door de straten van de Ierse hoofdstad, een kleurrijke optocht met duizenden muzikanten, dansers, en toneelspelers. Hoogtepunt van de dag is het skyfest, een spectaculair vuurwerk.

Het vierdaagse festival St. Patricks Festival in de hoofdstad begint al op 14 maart en het programma is historisch en cultureel gekleurd waardoor je als bezoeker nog beter Ierland en zijn gastvrije bewoners leert kennen. Onder de noemer ‘I love my city’ worden concerten, tentoonstellingen, straatanimatie, openluchtshows, workshops geprogrammeerd en belangrijke culturele en historische sites in de kijker geplaatst.

Er is ook een gezellige Beer & Food markt en de sportievelingen kunnen deelnemen aan de Road Race, een loopwedstrijd van 5 kilometer door Georgian Dublin. Zelfs de burgemeester doet mee.

Heel Ierland kleurt groen

Op St. Patricks Day kleurt het groene Ierland nog groener want overal in het land wordt gefeest en groen is de feestkleur.

Zo ook in het graafschap Kerry, waar de oudste parade in het land plaatsvindt. In de Derry-Londonderry wordt het Irish Language Festival georganiseerd en in Limerick, de Ierse City of Culture, stappen de beste internationale bands door de straten en doen ruim duizend muzikanten mee aan de International Band Championship op 16 maart.

Informatie over alle festiviteiten in Ierland is te vinden op de website Tourism Ireland. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content