Vier nieuwe B&B’s

Meeneembare meubelen: B&B Arck in Tielrode

Prijs? Vanaf 100 euro voor een tweepersoonskamer inclusief ontbijt.

Waar? In het kleine dorpje Tielrode in het Waasland.

Design? De eigenares is interieurarchitecte Nele Vercauteren. Design speelt daarom de hoofdrol in dit sneeuwwitte B&B. De inrichting is minimalistisch met een mix van vintage, hedendaags design, Scandinavische en Belgische invloeden. De grote ramen zorgen voor veel lichtinval, nog eens versterkt door de kleur wit die veelvuldig terugkomt, in combinatie met zwart of pasteltinten en lichtkleurig hout. Aan de achterkant heeft het B&B een vrij en weids uitzicht over de weilanden en akkers.

Ontbijt? Ambachtelijk brood, zelfgemaakte confituren, eieren van de eigen kippen en biologische ingrediënten afkomstig van producenten uit de omgeving.

Extra? Een architectuurbibliotheek met boeken, dag- en weekbladen, gratis Spotify en wifi. Alle meubelen of accessoires zijn te koop en mee te nemen naar huis.

Wie? Interieurarchitecte Nele Vercauteren die samen met haar man Bas Wauman architectenbureau bas wauman runt.

Antieke drinkbakken als nachtlampjes: Slapen bij Scherp in Middelburg, Nederland

Prijs? Vanaf 98 euro per appartement inclusief ontbijt.

Waar? In het centrum van de Zeeuwse stad Middelburg. Pal ernaast ligt het gerenommeerde restaurant Scherp van dezelfde eigenaren.

Design? Het B&B telt twee appartementen: ‘In de Wei’ en ‘Bedstee’. In de Wei verwijst op een humoristische manier naar de landbouw op het Zeeuwse schiereiland Walcheren. De muur is bedekt met een levensgrote foto van grazende koeien, het bed staat ertegenaan en heeft een houten hek als hoofdeinde, antieke drinkbakken doen dienst als nachtlampjes en op de grond ligt een vloerkleedje van kunstgras. De Bedstee heeft de historische monumenten in Middelburg als thema. Bijzonder aan die kamer is een knusse zithoek in een oude bedstee. Dit jaar opent het B&B nog twee nieuwe appartementen.

Ontbijt? Gasten krijgen het ontbijt ’s avonds zodat ze het in de ochtend zelf in hun appartement kunnen bereiden.

Wie? De eigenaren Mart en Dhani Scherp namen vijf jaar geleden restaurant Scherp over en maakten er een gerenommeerd etablissement van.

Full English Breakfast: Tinsmith’s House in Aylsham, Verenigd Koninkrijk

Prijs? Vanaf 90 Britse pond voor een tweepersoonskamer bij een verblijf van twee nachten inclusief ontbijt.

Waar? Voormalige 18e-eeuwse werkplaats van een blikslager in het historische marktstadje Aylsham in het noorden van Norfolk, niet ver van de kust.

Design? De eigenaren renoveerden met behoud van enkele oorspronkelijke elementen, zoals de langwerpige ramen en grote open ruimte op de begane grond. De inrichting is een eclectische verzameling moderne en antieke kunstwerken. Afkomstig uit de hele wereld en soms in een nieuw jasje gestoken. Houten stoelen afgezet met ijzer uit een concertzaal in New York, een 18e-eeuwse tafel uit Frankrijk, een Britse kleerkast en enkele glazen vitrines uit Oxford gevuld met een collectie keramiek.

Ontbijt? Het volledig op een Aga bereide full English breakfast wordt geserveerd in de eetkamer met openslaande deuren naar de tuin en bij mooi weer op het terras. Enkel lokale producten, zoals granola, yoghurt, vers fruit, croissants en Britse ontbijtlekkernijen zoals gerookte zalm en roereieren.

Extra? Oordopjes voor lichte slapers en een fles Rescue Remedy voor gasten die de avond ervoor iets te veel genoten van de plaatselijke horeca. Handig is de reisgids die de gastheren maakten met leuke attracties, restaurants en cafés in de buurt.

Wie/wat? De eigenaren Paul Vater en Paul Barrett zijn beide designers van beroep en transformeerden al een hele reeks oude industriële gebouwen in woonhuizen. Dit keer ontwierpen ze een B&B.

Bett & Bike: Eisenmuehle bij Leipzig, Duitsland

Prijs? Vanaf 79 euro voor een tweepersoonskamer inclusief ontbijt.

Waar? Elstertrebnitz ligt in een idyllisch landschap iets ten zuiden van de Duitse stad Leipzig.

Design? Het B&B is gevestigd in de enig overgebleven ijzerpoedermolen in Duitsland. De molen is honderd jaar oud en de inrichting van het B&B sluit aan bij die geschiedenis, doordat bijvoorbeeld oude familiestukken zijn verwerkt in het interieur. De kamers hebben elk een ander thema: muziek, Spaans, landelijk, romantisch en de Eisenmühle zelf.

Ontbijt? Zoals het een Duits B&B betaamt, is het ontbijt overvloedig. Traditionele lekkernijen zoals kazen, worst, vis, marmelade, honing en diverse broodsoorten aangevuld met gezonde gerechten zoals muesli en kruidenthee.

Extra? Het B&B draagt het predicaat Bett & Bike-Gastbetrieb. Daarvoor moet een accommodatie aan heel wat eisen voldoen. Zo heeft In der Eisenmühle een afsluitbare kelder om fietsen veilig te stallen, een droogkamer om natte kleding op te hangen, een groen oplaadpunt voor E-bikes, reparatiespullen en ligt het B&B aan een knooppunt van fietsroutes. Je kunt er ook fietsen huren, een lunchpakket meenemen of na een dag fietsen een bad nemen met heilzaam Granderwater en badzout.

Wie/wat? In de honderd jaar oude molen werden ijzerstaven tot poeder vermalen, dat poeder werd vervolgens verscheept naar landen in Oost- en West-Europa waar het onder andere in de medische wereld werd gebruikt. De molen was tot 1993 in bedrijf. Om het unieke gebouw voor de toekomst te bewaren maakten de huidige eigenaren Sabine en Jost W. Mucheyer er een museum met B&B van. In het museum kun je het proces van het ijzer verpulveren zien en ook een collectie zelfspelende muziekinstrumenten. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content