Vier Kerstmis in een Nederlands kasteel

Speel in het grootste kasteel in Nederland zelf een rol in het sprookje Assepoester, ontmoet look-a-likes van de beroemde ridder Floris in Slot Loevestein en ervaar het kasteelleven in de winter in het Muiderslot.

Vier Kerstmis in een Nederlands kasteel
. © .

Kasteel Ammersoyen © Bert Kaufman, Wikicommons

Kasteel Ammersoyen organiseert deze winter allerlei activiteiten voor jong en oud. De Speuren & Spelen tocht door het kasteel en de tuinen is bedoeld voor het hele gezin: speel spelletjes, kraak de code en ontdek de mooiste plekjes in en rond het kasteel.

Kasteel Ammersoyen © Jan van der Schee, Wikicommons

In Kasteel Ammersoyen kan je tijdens de Middeleeuwse Ontmoetingen zomaar een middeleeuwse bewoner tegen het lijf lopen die je vertelt hoe het dagelijks leven op zo'n kasteel eruit ziet. Kinderen kunnen zichzelf verkleden als ridder of jonkvrouw en tijdens een speciale kinderrondleiding alles te weten komen over de kamers, de wapens en de spannende kerker. Om helemaal in de kerststemming te komen, kan je gaan luisteren naar de midwinterhoornblazers. Het kasteel is dit jaar op vier winteravonden buiten de normale tijden geopend: zondag 22 december, zaterdag 28 december, zaterdag 4 januari en zaterdag 25 januari.

Kasteel Cannenburch © Nederlands Bureau voor Toerisme

Het plein voor het Kasteel Cannenburch in Vaassen wordt van vrijdag 13 tot en met zondag 15 december omgetoverd tot een sprookjesachtige kerstmarkt waar je bij meer dan honderd kraampjes terecht kan voor originele cadeautjes en hartverwarmende hapjes en drankjes.

Kasteel Cannenburch © Gouwenaar, Wikicommons

Ook in Kasteel Cannenburch staat alles in de teken van de Kerst: de kamers zijn feestelijk gedecoreerd en de adellijke inwoners nemen je mee terug naar de achttiende eeuw.

Kasteel Cannenburch © Lyclama, Wikicommons

Kasteel Cannenburch is tijdens de kerstvakantie (21 december tot 5 januari) geopend van dinsdag tot en met zondag. De kerstvakantie wordt op een bijzondere manier ingeluid: met een kerstconcert op 21 decemberdoor het Dickenskoor dat mooie carols zal zingen.

Kasteel De Haar © Yoitink, Wikicommons

Al vanaf 7 december vekeert Kasteel De Haar, het grootste kasteel in Nederland, helemaal in kerststemming. De paden naar het kasteel worden mooi verlicht en het interieur krijgt een volledige kerst make-over. In verschillende zalen staan versierde kerstbomen te pronken, maar de blikvanger is de acht meter hoge boom in de Main Hall.

Kasteel De Haar © Jeroen Komen, Wikicommons

Van 25 december tot en met 5 januari organiseert Kasteel De Haar voor de negende keer de Sprookjes van De Haar. Tijdens deze editie wordt het wereldberoemde sprookjes Assepoester omgetoverd tot een spannend avontuur voor de hele familie. Tijdens deze combinatie van een speurtocht en wervelende liveshow speel je zelf een van de personages uit het sprookje.

Kasteel De Haar © Rafa Rivero, Wikicommons

.

Slot Loevestein © Johan Bakker, Wikicommons

In de kerstvakantie staat de Nederlandse televisieserie Floris centraal in Slot Loevestein in Poederoijen. Deze legendarische serie onder regie van Paul Verhoeven en met Rutger Hauer in de hoofdrol werd in 1969 gedeeltelijk gefilmd in het slot dat ook bekendstaat als de plaats waar Hugo De Groot gevangenzat en waaruit hij wist te ontsnappen in een boekenkist. Op 27 december en op 4 januari kan je deelnemen aan een rondleiding bij kaarslicht met stamppotbuffet. Ook tijdens deze sfeervol verlichte avonden staat de ridder Floris centraal.

Slot Loevestein © Paul van de Velde, Wikicommons

Van 21 december tot en met 5 januari is er een speciale Floris-tentoonstelling en op 22 december en 4 en 5 januari lopen er look-a-likes uit de televisieserie in Slot Loevestein rond. Het hoogtepunt van is het Floris-festijn op 4 januari. Tijdens een bourgondisch viergangen diner geniet je van live-Floris-entertainment en bekijk je twee afleveringen van de televisieserie.

Speciaal voor deze vakantie is er een tijdelijke Floris-tentoonstelling, zijn er look-a-likes uit de serie, kaarsverlichte rondleidingen en als klap op de vuurpijl een Floris Festijn met bourgondisch 4-gangen diner en live-entertainment.

Muiderslot © Getty Images

In het Muiderslot, niet ver van Amsterdam, kunnen bezoekers ontdekken hoe de bewoners tijdens de Middeleeuwen de winter doorkwamen. Hoe zorgden ze voor verlichting, warmte en eten en welke spelletjes deden de kasteelbewoners om zich te vermaken?

Muiderslot © Nederlands Bureau voor Toerisme

Verder worden er in het Muiderslot kerstverhalen voorgelezen, kan je zelf middeleeuwse spelletjes spelen, creatieve workshops volgen, warme chocolademelk drinken of deelnemen aan een speciale winterse rondleiding.

Muiderslot © Getty Images

Op dinsdag 17 en woensdag 18 december leest de beroemde Britse acteur Ashley Ramsden 'A Christmas Carol' van Charles Dickens voor.

Kasteel Duivenvoorde © Getty Images

De kerstbomenverkoop op Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten (bij Leiden) is uitgegroeid tot een ware traditie. De bomen worden er gekweekt en als je dat will, mag je de boom van je keuze zelf uitgraven.

Kasteel Duivenvoorde © Getty Images

Maar er is meer te beleven op het Kasteel Duivenvoorde tijdens de kerstvakantie: zo kan je de normaal voor het publiek gesloten Zuid-vleugel van het kasteel bekijken, een winterwandeling maken onder leiding van een gids.