Vier dagen feest in Aat

Het weekend van 23 en 24 augustus vindt het Ducasse d’Ath plaats, het volksfeest in Aat (provincie Henegouwen). In 2005 werd de happening erkend door Unesco, de organisatie van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met werelderfgoed.

De feestelijkheden beginnen vrijdag om 15 uur met de intrede van de reus Tirant. Later op de avond is er onder meer een concert van de groep Lari Guette en de ‘brûlage des marrones’, een traditie waarbij de broek van de bruidegom, in dit geval de reus Goliath, aan de vooravond van zijn trouw wordt verbrand.

Die trouw vindt zaterdag plaats om 15 uur in de Sint-Juliaankerk, waar er een folkloristische mis in dialect wordt opgedragen. Om 16.30 uur komen de trouwers aan op de Grote Markt, waar er een uur later een gevecht is tussen Goliath en de Joodse herder David, het hoogtepunt van de feestelijkheden. Later op de avond volgt nog onder andere een fakkeltocht.

Zondag is er vanaf 9.45 uur een stoet die vertrekt aan het station richting Esplanade. Om 15 uur vertrekt de stoet in de omgekeerde richting. Maandag wandelen de reuzen de hele dag door het stadscentrum. Als het weer meezit is er vanaf 17 uur een luchtballonnenfestival op de Esplanade.

Informatie
Ducasse d’Ath

Foto: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content