Vier Belgische musea genomineerd voor Europees Museum van het Jaar

© Robin-Jo Thomassen, Wikicommons

Het Nationaal Jenevermuseum in Hasselt, het Kasteel van Gaasbeek in Lennik, het Koninklijk Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel en Texture, het museum over Leie en Vlas in Kortrijk zijn de 4 Belgische musea die genomineerd zijn voor de award van Europees Museum van het Jaar.

Het organiserende European Museum Forum heeft de lijst met 49 kanshebbers bekendgemaakt.

De prijs voor het Europees Museum van het Jaar werd in 1977 voor het eerst uitgereikt, onder auspicieën van de Europese Raad. Het doel was om innovatieve museumwerkingen in de kijker te plaatsen. De prijzen gingen in het verleden naar musea die hun blik verbreedden van de collectie naar het brede maatschappelijke veld. Een van de uitgangspunten is dan ook een “outstanding public quality”, of een voortreffelijke maatschappelijke rol. Door die focus hebben ook musea met een minder grote of unieke collectie een kans om te winnen.

Een van de vier Belgische kanshebbers is het pas totaal vernieuwe Jenevermuseum in Hasselt. Sinds enkele maanden wordt op een nieuwe, frisse en interactieve manier alles verteld over de geschiedenis en fabricage van de jenever. “Interactie en de smaak van het product krijgen vandaag evenveel aandacht als het wetenschappelijke verhaal en de historische achtergrond”, aldus Davy Jacobs, conservator van het Jenevermuseum.

Het Hasseltse museum sprak de jury aan omwille van de beleving, die onder meer gecreëerd wordt met cocktailworkshops of jazzconcerten. In 2011 was het Gallo-Romeins Museum van Tongeren nog de eindlaureaat van deze prijs, de enige Belgische overwinning tot dusver.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content