Arcosanti is het idee van de in 2013 overleden Italiaanse architect Paolo Soleri. Hij startte in de jaren zeventig met de bouw van het experimentele stadje in de woestijn van Arizona. Hij wilde een stad bouwen die optimaal gebruik maakt van de natuurlijke omstandigheden zoals de warmte en het licht van de zon en materialen uit de omgeving. Daardoor zou er zo weinig mogelijk schade toegebracht worden aan de aarde. Hij noemde dit concept waarbij hij architectuur en ecologie combineerde 'arcology'.

Soleri is ondertussen al enkele jaren overleden, maar Arcosanti is nog altijd springlevend. Er wonen tussen de 50 en 150 mensen permanent, maar daarnaast trekt het stadje geïnteresseerden uit de hele wereld die voor kortere of langere tijd mee willen bouwen. Ook kunnen ze er cursussen en workshops volgen.

The Atlantic ging op bezoek in Arcosanti en maakte er deze video waarin de inwoners de principes achter 'arcology' tonen en uitleggen. Het concept biedt volgens hen veel mogelijkheden voor de bouw van steden in de toekomst. (MS)

Arcosanti is het idee van de in 2013 overleden Italiaanse architect Paolo Soleri. Hij startte in de jaren zeventig met de bouw van het experimentele stadje in de woestijn van Arizona. Hij wilde een stad bouwen die optimaal gebruik maakt van de natuurlijke omstandigheden zoals de warmte en het licht van de zon en materialen uit de omgeving. Daardoor zou er zo weinig mogelijk schade toegebracht worden aan de aarde. Hij noemde dit concept waarbij hij architectuur en ecologie combineerde 'arcology'.Soleri is ondertussen al enkele jaren overleden, maar Arcosanti is nog altijd springlevend. Er wonen tussen de 50 en 150 mensen permanent, maar daarnaast trekt het stadje geïnteresseerden uit de hele wereld die voor kortere of langere tijd mee willen bouwen. Ook kunnen ze er cursussen en workshops volgen. The Atlantic ging op bezoek in Arcosanti en maakte er deze video waarin de inwoners de principes achter 'arcology' tonen en uitleggen. Het concept biedt volgens hen veel mogelijkheden voor de bouw van steden in de toekomst. (MS)