De Kleine Zeemeermin, het symbool van de Deense hoofdstad Kopenhagen, zal te zien zijn op de wereldtentoonstelling van Shanghai in 2010. Tijdens haar afwezigheid in Kopenhagen wordt ze vervangen door een video-installatie van de gerenommeerde Chinese artiest Ai Weiwei.

Weiwei is een van de meest befaamde Chinese kunstenaars. Hij zal een video-installatie maken op de lege plek waar normaal gezien de zeemeermin staat. Zo zullen toeristen de odyssee van het beeld kunnen volgen, zowel het vertrek uit de haven van Kopenhagen als het verblijf op de wereldexpo.

De reis van de Kleine Zeemeermin heeft een levendig debat opgewekt in Denemarken, en zeker in Kopenhagen, waar de meerderheid van de inwoners tegen een afwezigheid van acht maanden van hun stadssymbool was. Maar de gemeenteraad van de Deense hoofdstad gaf uiteindelijk toch groen licht voor het vertrek in april volgend jaar. Het is de eerste keer dat het beeld de haven verlaat, sinds het er bijna honderd jaar geleden haar vaste stek kreeg.

De meermin hoeft zich tijdens haar lange zeereis ook niet ontheemd te voelen, gezien ze vervoerd wordt in tonnen Kopenhaags havenwater. Als pronkstuk van het Deense paviljoen moet het beeld immers in het midden van een groot bassin worden opgesteld, waarin de bezoekers kunnen baden in echt "Kopenhaags havenwater".

De Kleine Zeemeermin, het symbool van de Deense hoofdstad Kopenhagen, zal te zien zijn op de wereldtentoonstelling van Shanghai in 2010. Tijdens haar afwezigheid in Kopenhagen wordt ze vervangen door een video-installatie van de gerenommeerde Chinese artiest Ai Weiwei.Weiwei is een van de meest befaamde Chinese kunstenaars. Hij zal een video-installatie maken op de lege plek waar normaal gezien de zeemeermin staat. Zo zullen toeristen de odyssee van het beeld kunnen volgen, zowel het vertrek uit de haven van Kopenhagen als het verblijf op de wereldexpo.De reis van de Kleine Zeemeermin heeft een levendig debat opgewekt in Denemarken, en zeker in Kopenhagen, waar de meerderheid van de inwoners tegen een afwezigheid van acht maanden van hun stadssymbool was. Maar de gemeenteraad van de Deense hoofdstad gaf uiteindelijk toch groen licht voor het vertrek in april volgend jaar. Het is de eerste keer dat het beeld de haven verlaat, sinds het er bijna honderd jaar geleden haar vaste stek kreeg.De meermin hoeft zich tijdens haar lange zeereis ook niet ontheemd te voelen, gezien ze vervoerd wordt in tonnen Kopenhaags havenwater. Als pronkstuk van het Deense paviljoen moet het beeld immers in het midden van een groot bassin worden opgesteld, waarin de bezoekers kunnen baden in echt "Kopenhaags havenwater".