Het 16e-eeuwse Abergeldie Castle ligt in de Schotse Hooglanden aan de River Dee, niet ver van Balmoral Castle, de zomerresidentie van de Britse koninklijke familie. Het kasteel wordt nog altijd bewoond door de nazaten van de oorspronkelijke eigenaars en is al 600 jaar in handen van dezelfde familie. De huidige bewoner, de 76-jarige baron Abergeldie Peter Gordon en zijn echtgenote, hebben hals over kop hun intrek moeten nemen bij de buren omdat het kasteel dreigde weg te zakken in de rivier. Dat schrijft The Guardian.

Abergeldie Castle in 1869, Nasjionalbiblioteket, Wikicommons
Abergeldie Castle in 1869 © Nasjionalbiblioteket, Wikicommons

De River Dee is door de regen en storm van de afgelopen tijd enorm in omvang toegenomen en heeft al een 75 meter groot stuk grond inclusief verschillende grote bomen meegesleurd. Het water staat ondertussen tot aan de achterdeur van het kasteel.

Op dit moment kan er weinig gedaan worden om Abergeldie Castle te beschermen tegen de ondergang. We kunnen enkel dat Schotland en de rest van Groot-Brittannie niet nog meer regen te verwerken zal krijgen. Het zou enorm jammer zijn mocht dit kasteel de overstromingen niet doorstaan. Er verdwijnt dan immers niet alleen een prachtig gebouw, maar tegelijk een hele geschiedenis en erfenis.

Het 16e-eeuwse Abergeldie Castle ligt in de Schotse Hooglanden aan de River Dee, niet ver van Balmoral Castle, de zomerresidentie van de Britse koninklijke familie. Het kasteel wordt nog altijd bewoond door de nazaten van de oorspronkelijke eigenaars en is al 600 jaar in handen van dezelfde familie. De huidige bewoner, de 76-jarige baron Abergeldie Peter Gordon en zijn echtgenote, hebben hals over kop hun intrek moeten nemen bij de buren omdat het kasteel dreigde weg te zakken in de rivier. Dat schrijft The Guardian.De River Dee is door de regen en storm van de afgelopen tijd enorm in omvang toegenomen en heeft al een 75 meter groot stuk grond inclusief verschillende grote bomen meegesleurd. Het water staat ondertussen tot aan de achterdeur van het kasteel. Op dit moment kan er weinig gedaan worden om Abergeldie Castle te beschermen tegen de ondergang. We kunnen enkel dat Schotland en de rest van Groot-Brittannie niet nog meer regen te verwerken zal krijgen. Het zou enorm jammer zijn mocht dit kasteel de overstromingen niet doorstaan. Er verdwijnt dan immers niet alleen een prachtig gebouw, maar tegelijk een hele geschiedenis en erfenis.