Versoepeling van de taksvrij-regels in de EU

Reizigers kunnen voortaan meer bier, wijn, parfum en andere producten taksvrij meebrengen uit het buitenland. Dat is het gevolg van nieuwe Europese regels over invoerrechten die op 1 december in werking treden.

Voorheen konden reizigers goederen met een totale waarde van 175 euro invoeren in de Europese Unie zonder invoerrechten te moeten betalen. Die drempel wordt nu opgetrokken tot 430 euro voor passagiers van vliegtuigen en schepen en tot 300 euro voor mensen die over land de Europese Unie betreden.

Daarnaast wordt een aantal kwantitatieve criteria voor specifieke producten aangepast. De kwantitatieve plafonds voor parfum, eau de toilet, koffie en thee verdwijnen, de beperkingen op de invoer van wijn worden versoepeld van twee tot vier liter en voor bier wordt een plafond van zestien liter ingevoerd. De drempel voor sterke dranken blijft onveranderd op één liter.

Tabak

Tabak is een speciaal geval. De limiet van tweehonderd sigaretten blijft behouden, maar lidstaten die dit wensen kunnen die drempel laten zaken tot 40 stuks om het gezondheidsbeleid te ondersteunen. Volgens informatie van de Europese Commissie zou België de drempel onveranderd op 200 sigaretten houden.

In het meest lucratieve scenario kan een luchtvaartpassagier voortaan dus 200 sigaretten, 1 liter sterke drank, vier liter wijn, zestien liter bier én andere producten ten belope van 430 euro meebrengen uit het buitenland zonder invoerrechten te betalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content