De 82-jarige Spaanse dame Cecilia Geminez die vorig jaar door de hele wereld uitgelachen werd omdat ze een fresco waarop Jezus afgebeeld staat op eigen houtje 'restaureerde' en er een gorilla-achtig portret van maakte, lacht nu als laatste.

De fresco Ecce Homo van de 19e-eeuwse schilder Elias Garcia Martinez stond afgebeeld op een pilaar in een kerk in Borja, een dorp in het noordoosten van Spanje. Cecilia Geminez vond dat de fresco wel een opknapbeurt kon gebruiken. Met dit portret als resultaat.

Het portret ging meteen het wereldwijde web rond en de Spaanse dame werd door iedereen uitgelachen. Een jaar later blijkt het kerkje, waar eerder vrijwel geen enkele bezoeker kwam, bezocht te zijn door 57.000 toeristen die allemaal op de foto willen met de fresco. De kerk is ondertussen begonnen met het heffen van een entreeprijs van 1 euro om de kerk te kunnen onderhouden en voor vrijwilligerswerk.

Fortuin

Maar het grote geld gaat nu pas echt binnenkomen. Binnenkort komen er T-shirts, bekers, wijnflessen.. op de markt met een afbeelding van de fresco erop. De helft van de opbrengst zal naar goede doelen gaan en andere helft naar de 'artieste' zelf.

Maar de advocaat van Cecilia benadrukt dat niemand er rijk van wil worden, ook Cecilia zelf niet. Ze heeft ondertussen wel een eigen fanpagina op Facebook.

Dus eind goed, al goed. Behalve voor de nakomelingen van de schilder die de oorspronkelijke fresco maakte. Zij zijn er niet over te spreken dat de schildering niet in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht zal worden. (MS)

De 82-jarige Spaanse dame Cecilia Geminez die vorig jaar door de hele wereld uitgelachen werd omdat ze een fresco waarop Jezus afgebeeld staat op eigen houtje 'restaureerde' en er een gorilla-achtig portret van maakte, lacht nu als laatste. De fresco Ecce Homo van de 19e-eeuwse schilder Elias Garcia Martinez stond afgebeeld op een pilaar in een kerk in Borja, een dorp in het noordoosten van Spanje. Cecilia Geminez vond dat de fresco wel een opknapbeurt kon gebruiken. Met dit portret als resultaat. Het portret ging meteen het wereldwijde web rond en de Spaanse dame werd door iedereen uitgelachen. Een jaar later blijkt het kerkje, waar eerder vrijwel geen enkele bezoeker kwam, bezocht te zijn door 57.000 toeristen die allemaal op de foto willen met de fresco. De kerk is ondertussen begonnen met het heffen van een entreeprijs van 1 euro om de kerk te kunnen onderhouden en voor vrijwilligerswerk. Fortuin Maar het grote geld gaat nu pas echt binnenkomen. Binnenkort komen er T-shirts, bekers, wijnflessen.. op de markt met een afbeelding van de fresco erop. De helft van de opbrengst zal naar goede doelen gaan en andere helft naar de 'artieste' zelf. Maar de advocaat van Cecilia benadrukt dat niemand er rijk van wil worden, ook Cecilia zelf niet. Ze heeft ondertussen wel een eigen fanpagina op Facebook. Dus eind goed, al goed. Behalve voor de nakomelingen van de schilder die de oorspronkelijke fresco maakte. Zij zijn er niet over te spreken dat de schildering niet in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht zal worden. (MS)