Verkeer in El Salvador een van dodelijkste in Latijns-Amerika

© Reuters

In weinig Latijns-Amerikaanse landen is het verkeer zo dodelijk als in El Salvador. Automobilisten lappen er voortdurend de regels aan hun laars. Slachtoffers werden tot nog toe niet vergoed, maar daar komt verandering in.

Volgens de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie vonden vorig jaar 24 mensen per 100.000 inwoners de dood in het verkeer in El Salvador. Daarmee staat het Midden-Amerikaanse land op de zesde plaats in Latijns-Amerika; de Dominicaanse Republiek voert de rangschikking aan met 31 verkeersdoden per 100.000 inwoners.

De Salvadoraanse automobilisten trekken zich niet zoveel aan van de regels. Overdreven snelheid, onoplettendheid en dronkenschap zijn de belangrijkste oorzaken van de ongevallen, zegt Otto Urrutia, hoofd van de verkeersafdeling van de Nationale Politie. Veel motorrijders dragen bovendien geen helm, veel automobilisten geen gordel.

Onlangs kreeg een ongeval dat door een bekende katholieke priester, Abel Castaneda, veroorzaakt was, heel veel media-aandacht. Hij zat dronken achter het stuur. In het ongeval kwam zijn neef om.

Bussen met defecte remmen

Ook autobussen van het openbaar vervoer zijn vaak bij ongevallen betrokken, niet zelden een gevolg van technische problemen. “We hebben het meermaals meegemaakt dat alles op defecte remmen wees”, zegt Urrutia. Bij een busongeval in november kostte dat aan twee mensen het leven.

De Salvadoraanse wet voorziet niet in een verplichte aansprakelijkheidsverzekering. Het parlement keurde daarom in december de oprichting goed van een fonds voor verkeersslachtoffers. Dat gaat in april van start.

De regering wil jaarlijks 30 miljoen euro ophalen bij de aanvragers van een nummerplaat. Een derde van dat geld gaat naar het ministerie van Volksgezondheid, om de kosten voor de verzorging van verkeersslachtoffers te dekken. 30 procent gaat naar schadevergoeding voor slachtoffers of hun familieleden. (IPS/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content