Vergeet de Cubaanse steden niet

Havana is niet alleen het politieke maar ook het culturele hart van Cuba. Met zijn rijk historisch verleden en met zijn uitbundig, uniek heden krijgt Havana iedere bezoeker in zijn greep.

Twee dingen vallen op in de hoofdstad. Eén, het rustige verkeer en de fietsers die het straatbeeld domineren. Dat heeft zo zijn voordelen voor de bezoeker. Twee, het monumentale karakter en het rijke historische erfgoed.

Het toeristische hart van Havana is de buurt Habana Vieja. Hier kunt u eindeloos slenteren door steegjes waar u als het ware door de geschiedenis stapt. U kunt musea bezoeken die vertellen over de boeiende, rijke en turbulente geschiedenis van dit prachtige land. ’s Avonds gaat iedereen wandelen langs de strandboulevard Malecon, een belevenis op zich.

Houdt u van musea dan reist u naar Trinidad, de stad die in zijn geheel een openluchtmuseum is, door de Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het is een stad met grandeur, met schitterende gebouwen uit de tijd toen Trinidad een welvarende havenstad was en zijn rijkdom ontleende aan de suikerrietplantages.

Het was ook de uitvalsbasis van kapers en piraten die Engelse schepen leegroofden en de buit naar Trinidad brachten. Dat verleden ligt 300 jaar achter ons en toch heb je tijdens een bezoek de indruk dat het nog niet zó lang geleden is. Het komt omdat het koloniale kader van Trinidad in al die tijd nauwelijks is veranderd.

De volgende halte op een stedenreis door Cuba is Cienfuegos dat wel eens de ‘parel van de zuidkust’ wordt genoemd. Ook deze stad staat op de lijst van het Werelderfgoed.

Vanaf het stijlvolle Park José Marti kunt u door verschillende straten wandelen die omlijnd worden door paleizen en herenhuizen. Als u Trinidad of Cienfuegos bezoekt, kunt u ook nog van de natuur genieten in het mooie park Topes de Collantes tussen beide steden.

We zetten de reis verder naar Pinar del Río, dé uitvalsbasis voor een bezoek aan een nog vrijwel maagdelijk toeristisch gebied. De beste tabak komt er vandaan en u kunt er de mooiste beschermde biotopen van het eiland verkennen.

Kiest u voor een rondreis langs de steden van Oost Cuba dan zijn er minstens vijf plaatsen die u niet kunt overslaan.

Camagüey heeft het grootste en best bewaarde historische centrum. Holguin heeft een rijke culturele traditie en werd door Cristoffel Columbus omschreven als ‘het mooiste land ooit door mensenogen gezien’.

Bayamo en Baracoa speelden een grote rol in de geschiedenis, getuige het historisch patrimonium. Ook vanuit deze plaatsen kunt u de natuurpracht van Cuba bewonderen, bijvoorbeeld in de Reserva de la Biosfera Cuchillas de Toa, eveneens op de erfgoedlijst van de UNESCO.

Nog in het oosten ligt Santiago de Cuba waar je als nergens anders de vibrerende menselijke charme kan voelen die zo eigen is aan de Cubaanse bevolking.

Uiteraard ligt ook Villa Clara op de stedenroute. Het is een mooie Spaans-koloniale stad maar bovenal de stad van Cuba’s grootste held: Ernesto Che Guevara.

InformatieNu naar Cuba

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content