Verdubbeling van het Zwin start op 15 maart

© iStockphoto

Op 15 maart starten grootschalige werken in het Zwin. Het natuurgebied aan de Belgisch-Nederlands grens moet tegen 2019 aangroeien met 120 hectare, bijna een verdubbeling.

Door onder meer de Zwingeul te verdiepen en te verbreden, wordt de verzanding van het Zwin aangepakt. Door die verzanding gaan waardevolle slikken- en schorrengebieden verloren en blijven vogels en andere dieren weg. Het Zwin kampt al langer met verzanding.

Er komt ook een nieuw dijk die past in het masterplan Kustveiligheid. Met die dijk moeten overstromingen vanuit de zee voorkomen worden.

Naast al deze ingrepen voorzien de waterbeheerders, de lokale en Vlaamse overheden ook nog extra maatregelen om de risico’s op verzilting van de Oostkustpolder tegen te gaan en de waterhuishouding te verbeteren. Door te opteren voor deze geïntegreerde aanpak, worden de problemen van verzilting, zout en zoet water die zich vermengen, overstromingsschade en droogte in de Oostkustpolder samen aangepakt. Hiervoor zou er in het zuidwesten van de nieuwe dijk een gloednieuw en visvriendelijk pompgemaal komen.

De werken sluiten naadloos aan bij de bouwwerken aan het nieuwe bezoekerscentrum in Knokke-Heist. De laatste fase van de bouw is volop aan gang en moet nog voor de zomer de deuren openen, net zoals de uitkijkpost die een panoramisch zicht biedt op de vlakte.

Het vernieuwde Zwin Natuur Park zal tijdens de werken open blijven voor bezoekers, zij het onder enkele voorwaarden. De werkzaamheden zullen drie jaar duren om in 2019 gefinaliseerd te worden. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content