Veilig skiën met de kids

Kleine kinderen kunnen gerust mee op skivakantie. Zonder gevaar, als je rekening houdt met deze aandachtspunten.

Leren skiën kan vanaf 3 jaar.In principe kunnen kinderen hun eerste ski-ervaring opdoen vanaf een jaar of 3, al is in veel skischolen in de Alpen de minimumleeftijd 6 jaar. Bloso organiseert in België een uitstekende opleiding voor skimonitoren, en aan wie dat diploma op zak heeft, kan je je kinderen met een gerust hart toevertrouwen.

Wil je je kinderen zelf skiles geven, kijk dan uit waar je dat doet. Kinderen vliegen alle kanten op. In de kinderclub van een skischool blijven de kleinsten niet voor niets op een afgeschermd stukje van de piste. Het skiën is er bovendien aangepast aan de jonge leeftijd: ze glijden onder poortjes door en om sprookjesfiguren heen, en tussen de oefeningen door kunnen ze spelen met leeftijdsgenootjes. Meteen een hele week op de latten is voor kleintjes gewoon te veel.

Voorzichtig met de zwakke plekkenKinderen moeten vooral opletten voor hoofdletsels. Een helm is in sommige skioorden al verplicht en ook als dat niet zo is, is hij een absolute must.

Een ander zwak punt zijn de groeischijven, de plaats waar de beenderen van boven- en onderarm, sleutelbeen, dijbeen en onderbeen langer worden. Breuken op die plaatsen kunnen de groei nadien belemmeren. De enige remedie is voorzichtigheid.

Zorg voor warme klerenKinderen staan vaak stil, ook in een skischool. Kies bij voorkeur een skioord waar het niet te koud of te winderig is, of een milder tijdstip van het jaar. Kledingstukken mogen nooit knellen, en verschillende laagjes over elkaar houden de warmte beter vast. De handschoenen mogen nooit uit, zelfs niet bij warmer weer. Ze beschermen de handjes ook tegen de scherpe kanten van de ski’s.

Laat je kind voldoende drinken
In de bergen is de lucht droog, en daardoor treden er sneller uitdrogingsverschijnselen op. Vooral kleine kinderen zijn daar gevoelig voor, het is dus nodig hen extra te drinken te geven. Neem ze niet te hoog mee de bergen in, want hoe hoger, hoe droger. En hoe kouder.

Hou rekening met hoogteziekteKinderen zijn niet vatbaarder voor hoogteziekte dan volwassenen. Het probleem is echter dat de kleinsten moeilijk zelf kunnen aangeven wanneer ze zich niet lekker voelen. Wees daarom alert bij ieder abnormaal gedrag. Neem je een baby mee boven de 1500 meter, dat moet je hem extra veel laten drinken. Een zuigeling die borstvoeding krijgt, geef je tussen de voedingen door een flesje met lauw mineraalwater.

Hoogteziekte begint meestal vanaf 2400 meter. Symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid en algemene zwakte. Levensbedreigende vormen komen vooral voor boven de 3500 meter. Wil je helemaal op veilig spelen met ukjes, zoek dan een skioord onder de 1500 meter.

Vergeet het naamplaatje niet
Het gebeurt niet zelden dat kinderen verdwaald raken op de piste, zelfs als ze deel uitmaken van een skiklasje. Doe hen daarom een naamplaatje om met hun naam, jouw gsm-nummer, de naam van het hotel of appartement en eventueel andere nummers van mensen in de buurt.

Ski nooit met een baby of een peuter op je rugHoe zelfzeker je ook op de latten staat, neem nooit een klein kind mee op je rug. Nog los van een mogelijke valpartij is dit een kwetsbare positie, want onvermijdelijk lijd het kind kou. Zelfs in een warmer skioord zal het door de snelheid snel afkoelen.

Bron: Tim Vernimmen en Marleen Finoulst in Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content