Veelbelovende oplossing voor reisziekte in de maak

© iStock

Een lange rit in de wagen of bus is voor een op drie mensen een groot probleem door hun ernstige reisziekte. Een lichte stroomstoot van een apparaatje dat in je broekzak past zou echter verlichting kunnen bieden.

Doorgaans werken medicijnen ook tegen de typische misselijkheid, duizeligheid en zweetaanvallen, maar word je er wel moe van. Die slaperigheid is misschien wel handig voor wie een lange autorit door de bergen te wachten staat, maar niet voor wie bijvoorbeeld op een boot werkt.

Pijnloos

Onderzoekers van het Imperial College London hebben nu een onderzoek gepubliceerd in het vakblad Neurology dat de aftrap zou kunnen geven voor een erg effectieve behandeling van reisziekte, zonder dat er bijwerkingen kunnen optreden: ze dienden (pijnloze) elektrische stoten toe aan het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor het verwerken van beweging.

De oorzaak van wagen- en zeeziekte is nog niet helemaal duidelijk, maar vermoedelijk ligt er een verklaring in een conflict dat ontstaat tussen informatie uit je evenwichtsorgaan en uit de rest van je lichaam. Als je achteraan in de bus zit, zie je namelijk gewoon stoelen, maar je lichaam voelt wel de bewegingen die het gevaarte maakt. Het gevolg: een kortsluiting in de hersenen en de herkenbare misselijkheid.

Binnenkort in de winkel

De onderzoekers van het Imperial College London hebben die storing nu weten dempen door het brein van een negatieve elektrische lading te voorzien. Hoofdonderzoeker Qadeer Arshad is hoopvol dat de remedie binnenkort in de handel kan komen, want de stroomstoot blijkt gemakkelijk toe te dienen met een apparaat dat gewoon in de broekzak past. Een behandeling van enkele minuten zou een langdurig effect hebben en je een lange reis zonder problemen laten overleven.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content