Veel minder Russische toeristen naar Europa door crisis in Oekraïne

© Reuters

Het aantal Russische toeristen in Europa is deze zomervakantie bijna met een derde gedaald na de crisis in Oekraïne en de economische gevolgen daarvan.

Dat bleek op een vergadering in Moskou gewijd aan toerisme. “De daling bedroeg 30 procent als gevolg van de verslechtering van onze internationale relaties”, verklaarde de Russische premier Dmitri Medvedev. “Dat is slecht nieuws, want het zijn onze landgenoten die de prijs betalen net als de economie van het ontvangende land”.

Geen zware crisis

Volgens de Russische premier zijn de Russen vooral minder naar

Centraal- en Noord-Europa gegaan. Maar ook de typische ‘vakantielanden’ zoals Spanje, Italië of Bulgarije voelden het verschil.

De koersdaling van de roebel woog op de koopkracht van de Russische toeristen en leidde zelfs tot het faillissement van een aantal lokale touroperatoren.

Volgens Medvedev hebben er de afgelopen twee maanden negen de deuren moeten sluiten; zo’n 23.000 toeristen zaten geblokkeerd in het buitenland en moesten worden gerepatrieerd. Medvedev beklemtoonde tegelijk wel dat er van een zware crisis geen sprake is.

Jaarlijks reizen zo’n 40 miljoen Russische toeristen naar het buitenland. De belangrijkste bestemmingen zijn de badplaatsen in Turkije en Egypte. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content