Veel meer Vlaamse toeristen naar Cuba

© iStockphoto

Het Vlaamse toerisme naar Cuba zit stevig in de lift. In 2015 trokken al 17 procent meer mensen naar het Caribische land en voor 2016 wordt een nog grotere stijging verwacht.

Veel Vlamingen willen Cuba nog zien voor het ten prooi valt aan het kapitalisme en de verwachte stroom van toeristen uit de Verenigde Staten.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois, op economische missie in Cuba, ging al poolshoogte nemen in het centrum van Havana. “Ik ben onder de indruk van de grootse restauratiewerken in het historisch centrum”, zegt de minister-president. Hij ziet nog veel potentieel als vakantieland: “Het niveau van scholing, gezondheid en levenspeil is nog niet evenredig met de toeristische ontwikkeling.”

België staat intussen op de 21ste plaats van het aantal toeristen in Cuba, met een stijging van 13.000 tot bijna 19.000 in 2015. “Cuba is nu al goed voor de helft van het aantal toeristen dat naar het Caribische gebied trekt”, aldus de Vlaming Johan Dorsemont, die met Transnico zijn eigen reisagentschap runt in Havana. “Veel mensen willen nog snel het authentieke Cuba beleven voor de Amerikanen arriveren, wat er sowieso zit aan te komen.”

De invloed van de soepeler houding die de Cubanen aan de dag leggen tegenover de Westerse samenleving is al duidelijk te zien in de hoofdstad. De opgelapte Buick’s en Chevrolet’s moeten baan ruimen voor Koreaanse Hyundai’s en Chinese BYD’s. De straten blijven voorlopig gevrijwaard van Amerikaanse fastfood- en koffieketens, maar president Obama wil het handelsembargo tijdens zijn ambtstermijn nog zo diep mogelijk uithollen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content