Vanaf nu mogen vrouwen in Saoedi-Arabië reizen zonder toestemming

Vanaf nu mogen vrouwen in Saoedi-Arabië naar het buitenland zonder toestemming © Getty

Vrouwen in Saoedi-Arabië mogen sinds juni vorig jaar autorijden. Nu kunnen ze ook zelfstandig naar het buitenland reizen.

Volgens een nieuwe wet mogen Saoedische vrouwen ouder dan 21 nu zelfstandig een paspoort aanvragen. Dat betekent dat ze voor een reis naar het buitenland geen toestemming meer nodig hebben van hun man, vader of een ouder mannelijk familielid. De nieuwe wet stelt volwassen vrouwen daarin nu gelijk aan mannen.

Deze nieuwe maatregel maakt onderdeel uit van een reeks koninklijke besluiten, die de vrouwen in het land meer rechten moeten geven. Zij mogen vanaf nu ook zelf hun kind laten registreren na geboorte en zelf aanvragen indienen voor een huwelijk of een scheiding. Daarnaast krijgen ze het recht om gekozen te worden als voogd van minderjarige kinderen.

Saoedi-Arabië ligt al jaren onder vuur vanwege de positie van de vrouw in het land, maar de koninklijke familie van Saoedi-Arabië heeft al eerder aangegeven dat ze progressieve hervormingen wil doorvoeren. Zo bepaalde kroonprins Mohammed bin Salman al-Saoed vorig jaar in juni dat vrouwen zelfstandig met de auto mogen rijden. Ook mogen vrouwen nu naar de bioscoop en een stadion betreden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content