Vanaf 2014 mogen vloeistoffen weer in de handbagage

© Reuters

Vliegtuigreizigers zullen in de toekomst opnieuw vloeistoffen kunnen meenemen in de handbagage.

De Europese Unie versoepelt de regels vanaf eind januari 2014. Tegen die datum zouden alle luchthavens immers over scanners moeten beschikken die kunnen nagaan of de vloeistoffen veilig zijn. Tegen 2016 zou het verbod helemaal verdwijnen.

Sinds november 2006 geldt er in de EU een verbod op het meenemen van vloeistoffen in de handbagage in verpakkingen groter dan 100 milliliter. Daarnaast moeten alle vloeistoffen in een doorzichtig plastic zakje worden vervoerd. De strenge regels kwamen er na een verijdelde aanslag op de luchthaven van Heathrow.

Controleapparatuur

Het was de bedoeling om in april 2011 de regels al te versoepelen, maar praktische bezwaren, zoals het niet voorhanden zijn van de beschikbare controleapparatuur, zorgden voor uitstel.

Die apparatuur is er nu wel. Bovendien is de Europese Commissie het eens geraakt met het Europees Parlement over een geleidelijke opheffing van het verbod. “Concreet betekent dit dat vanaf 31 januari 2014 voor een aantal producten de regels alvast versoepeld worden. Het gaat om tax free-producten, zoals dranken, gels, parfums…

die op luchthavens gekocht worden. Die kunnen ook bij transfer naar een volgende vlucht meegenomen worden. Dat is vandaag niet altijd het geval. Producten die noodzakelijk zijn voor specifieke diëten of babyvoeding zullen niet meer in beslag genomen worden. Dat geldt ook voor medicijnen”, legt Europarlementslid Saïd El Khadraoui (sp.a) uit.

De apparatuur die er nu is, meet de dichtheid van de vloeistoffen en kan bepalen of de betrokken vloeistof veilig is. “Er zijn scanners beschikbaar die explosieven kunnen detecteren, zodat het verbod overbodig wordt gemaakt. Na een jaar zal geëvalueerd worden of een verdere versoepeling mogelijk wordt en bijvoorbeeld ook gewoon

flessenwater kan meegenomen worden”, zegt El Khadraoui. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content