Van Gogh Museum in Amsterdam gaat zes maanden dicht

© Warrox

Het Van Gogh Museum in Amsterdam gaat vanaf oktober 2012 zes maanden dicht voor een verbouwing.

Het Van Gogh Museum in Amsterdam gaat vanaf oktober 2012 zes maanden dicht voor een verbouwing.

Dat is nodig om de conditie van het gebouw en de veiligheid van bezoekers en kunst ook op de langere termijn te kunnen blijven garanderen, zegt directeur Axel Rüger.

Het museum blijft tot die tijd gewoon open. Tijdens de verbouwing zijn de topstukken van het museum, waaronder 75 schilderijen van Vincent van Gogh, te zien in een vleugel van de Hermitage Amsterdam. Het Van Gogh Museum trekt jaarlijks 1,5 miljoen bezoekers en is daarmee het best bezochte museum van Nederland.

Het museum is het derde in rij op het Museumplein in Amsterdam dat gaat verbouwen. Al jarenlang wordt er gewerkt aan de renovatie van het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum. Rüger benadrukte dat het Van Gogh Museum dan weliswaar tijdelijk dicht is, maar dat de topstukken wel te zien zullen zijn in de Hermitage.

Het toeval wil dat er vanaf september in dit museum aan de Amstel een grote expositie is van de Franse impressionisten uit eind 19e eeuw. “Deze twee presentaties zullen elkaar enorm versterken. Het wordt een enorme attractie voor kunstliefhebbers uit binnen- en buitenland”, aldus Rüger.

Hij wees erop dat de verbouwing absoluut noodzakelijk is om de veiligheid op langer termijn te kunnen garanderen en om te voldoen aan de aangescherpte wettelijke normen. Hij voegde eraan toe dat de veiligheidssituatie in het museum op dit moment wel goed is. Met de Rijksgebouwendienst is afgesproken dat de verbouwing uiterlijk medio 2014 gereed moet zijn, maar Rüger wil het zo snel mogelijk “in een klap doen”. De noodzakelijke aanpassingen zijn volgens hem zo ingrijpend dat het gebouw helemaal dicht moet.

Volgens Rüger is het zowel voor zijn instelling als de gemeente Amsterdam “essentieel” dat de deuren in 2013 weer opengaan. In dat jaar bestaat het Van Gogh Museum 40 jaar, is de heropening van het Rijksmuseum en bestaat het Concertgebouw 125 jaar. “Dat jaar staat heel Amsterdam in de spotlights en zal de stad dus veel mensen trekken.”

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content