Van de Oriënt-Express tot de Transsiberische spoorlijn: zes nostalgische railroutes

The Ghan. © .

De trein is altijd een beetje reizen. En soms: totaal wegdromen naar lang vervlogen tijden, in onaards mooie landschappen.

Rovos Rail

Waar: Zuidelijk Afrika

Reistijd: 2 tot 15 dagen, afhankelijk van het traject

Vijfsterrenreis door de afgelegen, wilde streken van Zuidelijk Afrika.
Vijfsterrenreis door de afgelegen, wilde streken van Zuidelijk Afrika.

Als je graag een vijfsterrenreis wilt maken door de afgelegen, wilde streken van Zuidelijk Afrika, is dit een aanrader. Je reist in een luxueuze trein, getrokken door een authentieke gerestaureerde stoom-locomotief, en je kunt kiezen uit verschillende trajecten. Zo kun je reizen door de natuur-reservaten van Mpumalanga, de Namibische woestijn, de ongerepte natuur van het Karoo National Park, de groene vlakten van het Hoogveld of de majestueuze Victoriawatervallen. Aan boord is het een en al luxe: een victoriaans decor met parket en ruime suites met alle eigentijds comfort – de grootste nemen een halve wagon in beslag. In deze Afrikaanse versie van de Oriënt- Express beleef je een onvergetelijke, verfijnde en boeiende reis.

Vanaf 1300 euro per persoon voor de kortste trajecten, rovos.com


Trans-Siberië Express

Waar: van Moskou naar Vladivostok (Rusland)

Reistijd: 7 dagen

Een tocht van 9288 kilometer – via maar liefst zeven tijd-zones – door de steppen, de Siberische taiga, de Oeral, de streek van het Baikalmeer en de Oessoeri. Als je het hele traject in één keer wilt doen, zonder uitstappen, reken dan op zeven dagen. Maar het is veel fijner om de tocht in een paar etappes te maken, zodat je de unieke sfeer van deze mythische reis tussen Moskou en Vladivostok goed tot je kunt laten doordringen. In 1891 werd er begonnen met de Rossiya – zoals de spoorlijn echt heet – in opdracht van de tsaren, die de uithoeken van hun rijk van het oosten naar het westen met elkaar wilden verbinden, en in 1916 stond de trein op de rails. Tegenwoordig maakt de plaatselijke bevolking er nog graag gebruik van om de afgelegen dorpen in het land te bereiken. Langs het hele traject ontmoet je Oezbeken, Kazakken of Mongoolse nomaden, als je tenminste in 2de of 3de klas reist. Deze trein is vooral functioneel en al is er weinig glamour aan te bekennen, dat geeft deze reis juist zijn charme en authenticiteit.

Ongeveer 765 euro per persoon voor een reis Moskou/Vladivostok zonder onderbreking. Reisagenten als Transsib organiseren trajecten op maat, met maaltijden en logies onderweg, die natuurlijk wel duurder uitvallen. transsib.com


Hiram Bingham

Waar: van Cuzco naar Machu Picchu (Peru)

Reistijd: ongeveer 3 uur

Toen Hiram Bingham in 1911 de Machu Picchu-citadel ontdekte, wist hij niet dat er ooit een mysterieuze trein naar hem genoemd zou worden die door de heilige Inca-vallei zou rijden. De inrichting van de authentieke Pullman-wagons komt recht uit de jaren 20. In je comfortabele fauteuil drink je een Pisco sour – de traditionele Peruviaanse cocktail. De trein heeft een observatorium met open terras, en in de twee restauratiewagens worden tapas en een brunch geserveerd. Laat je meedeinen op deze route door de Andes, die naar de historische site op 2134 meter boven de zee-spiegel leidt. En ga dan te voet verder om er de tempels of de zonnewijzer te ontdekken.

Vanaf 300 euro per persoon, belmond.com

Veel versiering van houtwerk en messing in de authentieke Pullman-wagons.
Veel versiering van houtwerk en messing in de authentieke Pullman-wagons.


Oriënt-Express

Waar: Parijs, Venetië, Praag, Verona, Londen, Wenen, Boedapest, Istanboel en Boekarest

Reistijd: 1 tot 6 dagen, afhankelijk van de bestemming

De eerste reis van deze trein werd georganiseerd door de Belgische ingenieur Georges Nagelmackers. De Oriënt- Express vertrok in 1883 van het gare de l’Est in Parijs en sindsdien is deze trein een echte inspiratiebron voor een groot aantal auteurs. Agatha Christie op de eerste plaats natuurlijk, want haar Murder on the Orient Express is nog altijd een van de meest succesvolle detectiveromans uit de geschiedenis. Ook Ian Fleming zette James Bond op de trein, in From Russia With Love. Tegenwoordig is de mythische trein eigendom van de Franse spoorwegen, maar als je jezelf op zo’n reisje trakteert, beland je nog altijd in een lang vervlogen tijd: de zeven prachtige wagons zijn uitgevoerd in glimmend gepoetst brons en kostbare houtsoorten, met gestileerde bloemen en andere art-deco-elementen. Reizen met de Oriënt-Express is een niet te missen ervaring en je reist er letterlijk in het spoor van beroemdheden als Albert Einstein, Mata Hari, Jean Gabin, Josephine Baker, Ernest Hemingway of Coco Chanel.

Vanaf 663 euro per persoon, belmond.com

In de zeven prachtige wagons vol art-deco-elementen beland je in een lang vervlogen tijd.
In de zeven prachtige wagons vol art-deco-elementen beland je in een lang vervlogen tijd.


Darjeeling Himalayan Railway

Waar: van Siliguri naar Darjeeling (India)

Reistijd: 2 uur

Deze trein werd in 1881 op de rails gezet en wordt ook wel de Toy Train genoemd. Sinds 1999 maakt hij deel uit van het Werelderfgoed van Unesco. Met gezellig veel lawaai rijdt de stoomtrein over de steile hellingen van Darjeeling langs de theeplantages. Goed beschut tegen de ijskoude wind die door de streek kan waaien, passeer je veertien stations – waaronder Ghum, het hoogste van het land – en geniet dan ademloos van het schitterende zicht op de Kangchenjunga, de op twee na hoogste bergtop van de wereld (8586 meter hoogte). Verwacht bij dit tripje niet te veel comfort, integendeel: het gaat hier echt om de charme van een ouderwetse trein. En als je hem nog niet gezien hebt, krijg je na de reis meteen zin om de film The Darjeeling Limited van Wes Anderson te gaan bekijken.

Tickets ter plaatse reserveren. Prijs ongeveer 250 roepie (3,20 euro), dhrs.org


Ghan

Waar: van Darwin naar Adelaide (Australië)

Reistijd: 3 dagen

De naam Ghan (van Afghan Express) komt van de Afghaanse kamelendrijvers die Australië doorkruisten om de outback te ontdekken. De reis van Darwin naar Adelaide gaat van het tropische gebied in het noorden naar de uitgestrekte groene vlakten in het zuiden, via het dorre wilde gedeelte in het midden. Je rijdt langs kliffen, canyons, rivieren, bossen en woestijnen. Driehonderd kilometer lang beleef je een onvergetelijk avontuur aan boord van de langste trein ter wereld. Er zijn diverse opties: je kunt het Red Centre met zijn aboriginalgemeenschappen verkennen door te stoppen in Alice Springs, of de beroemde kloven in het Nitmiluk National Park in Katherine bewonderen.

Vanaf 1760 euro per persoon, greatsouthernrail.com.au

Als alle wagons aangekoppeld zijn, is The Ghan meer dan een kilometer lang.
Als alle wagons aangekoppeld zijn, is The Ghan meer dan een kilometer lang.

Partner Content