Van Congo tot Corsica: zeven mythische trektochten met elk hun eigen geheim

Het nieuwe boek The Great Hikes bundelt een adembenemende selectie wandeltochten door de ongerepte natuur. Hier krijg je een voorsmaakje van hoe de wijde wereld eruitziet met stapschoenen aan.

Van Congo tot Corsica: zeven mythische trektochten met elk hun eigen geheim
. © Egon Gussé & Hanne Geutjens

Gentenaar Rik Merchie - zelf een verwoed stapper - interviewde allerlei hikers over hun meest iconische trektocht, van Congo tot Corsica. In één adem door ontfutselde hij ook hun hike secret. Na het lezen van hun verhalen krijg je zelf ook zin om je wandelschoenen te strikken en je rugzak van de zolder te halen.

Rik Merchie, The Great Hikes, Uitgeverij Lannoo, 216 p., € 34,99. Het boek is hier te koop.

El Camino Francés in Frankrijk en Spanje © iStock by Getty Images

Wat: El Camino Francés is de meest populaire van alle Sint Jacobswegen naar Santiago de Compostela.

Hike ID: 780 kilometer - 1 maand - ideaal voor beginnende hikers, die zin hebben in een lange staptocht - weg van de wereld, zonder dat de beschaving veraf is.

Hike secret: Op de Camino Francés doorkruis je, eens je de Pyreneeën over bent, de Spaanse autonome regio's La Rioja en Navarra. In het dorpje Irache biedt een lokaal wijnhuis de pelgrims gratis wijn aan. Aan hun gevel hangt een kraantje waar je als pelgrim je drinkfles boordevol van dit heerlijke geestrijke vocht kunt tappen. Doen!

Mount Nyiragongo in Congo © iStock by Getty Images

Wat: De Nyiragongo is een actieve vulkaan in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo.

Hike ID: 8 kilometer - 2 dagen - het grootste lavameer ter wereld, in het oudste natuurpark van Afrika - Unesco Werelderfgoed.

Hike secret: Als de zon onder is, begint het schouwspel van hete lava. De rode gloed zet de krater in geen tijd in vuur en vlam. Goed voor urenlang mijmeren en staren.

West Highland Way in Schotland © Depositphotos

Wat: De West Highland Way is een langeafstandswandeling die door de Schotse hooglanden loopt.

Hike ID: 154 kilometer - 5 à 7 dagen - toegankelijke ruigheid in Europa - voor je het goed en wel beseft, zit je in de wildernis - if the weather sucks, the pubs are nice.

Hike secret: Onderweg een dag rotweer? En ben je toevallig in de buurt van Kinlochleven, een West Highland Way-dorpje op 24 kilometer van Fort William? In het centrum van Kinlochleven vind je Ice Factor, een indoorijsklimhal. Twee voor de prijs van een: hiken én ijsklimmen!

Salkantay Trek in Peru © iStock by Getty Images

Wat: De Salkantay Trek is een minder drukke route naar de Macchu Picchu.

Hike ID: 74 kilometer - 4 à 5 dagen - goedkoper dan de drukke Inca Trail - een wereldwonder als eindpunt - gevarieerde tocht, van rotsige terreinen tot groene valleien.

Hike secret: De dag voor je Machu Picchu bereikt, kun je bij Santa Teresa het stof en zweet van de tocht afspoelen in de Baños Termales de Cocalmayo. Laat deze warmwaterbronnen je vermoeide wandelbenen omsluiten, alvorens door te stoten naar een van de zeven wereldwonderen.

Te Araroa in Nieuw-Zeeland © iStock by Getty Images

Wat: Te Araroa, Maori voor lange route, is het langste wandelpad van Nieuw-Zeeland.

Hike ID: 3000 kilometer - 6 maanden - ongelooflijk gevarieerd terrein - behulpzame en gastvrije locals - wilde, maar geen gevaarlijke fauna.

Hike secret: Pijnlijke voeten? Geen probleem. De Te Araroa is een tocht waarvan je sommige stukken niet alleen te voet kunt afleggen, maar ook voor een kajak kunt opteren. Deze vaartuigen huur je ter plekke. De langste sectie? 180 kilometer over de rivier Whanganui. Goed voor een weekje peddelen!

GR20 op Corsica © iStock by Getty Images

Wat: De GR20 doorkruist Corsica in een diagonaal van noord naar zuid.

Hike ID: 170 kilometer - 12 dagen - de zwaarste GR-route van Europa - wandelen én klauteren - doorkruis een volledig eiland!

Hike secret: Een highlight op de route is het Lac de Nino, het tweede grootste meer van Corsica en bron van de rivier Tavignano. Het Lac is omgeven door pozzines - kleinere, turfachtige meertjes.

Pacific Crest Trail in de VS © iStock by Getty Images

Wat: De Pacific Crest Trail (PCT) is een langeafstandspad voor wandelaars en paardrijders in de bergachtige gebieden in het westen van Noord-Amerika.

Hike ID: 4265 kilometer - 6 maanden - lange route, die bijna uitsluitend door beschermde nationale parken loopt - familiegevoel van de PCT-community.

Hike secret: Het uitgestrekte Crater Lake is een absolute verademing in het anders bijzonder droge Zuid-Oregon. Kleren uit en zwemmen maar, in het diepste meer van de VS.

Lees ook: Oostenrijk lanceert gedragscode voor bergwandelaars