Valencia heeft er een trendy gastronomisch-cultureel centrum bij

© GF

Voor meer inspirerende reisverhalen, originele lijstjes, beeldreportages, de leukste adresjes en dagelijks reisnieuws, like ons op Facebook.

Bombas Gens is een parel van industrieel erfgoed. Het werd gebouwd in 1930 door de beroemde architect Cayetano Borso di Carminati. ‘Een onderscheidend en innovatief design’, luidde de opdracht van Carlos Gens Minguet, producent van kleine machines, industriële kranen en hydraulische pompen. De naam Bombas Gens verwijst naar de ‘pompen van Gens’.

De oude fabriek is een van de weinige voorbeelden van architectuur in Art Deco stijl die vandaag nog te vinden zijn in Valencia.

In de oude fabriek bevindt zich ook nog een schuilkelder uit 1938, die werd gebouwd om de fabrieksarbeiders tijdens de Spaanse Burgeroorlog te beschermen tegen de luchtbombardementen. Volgens getuigen van toen verergerden de luchtaanvallen toen de fabriek wapens begon te produceren. De kelder heeft speciale waarde omdat het een uniek voorbeeld is van een schuilkelder in een industrieel gebouw in de stad. Ook werd de kelder van een boerderij uit de 15e eeuw teruggevonden onder het gebouw.

Nieuw kunstencentrum

Bombas Gens wordt het nieuwe hoofdkwartier van de Fundació Per Amor a l’Art, een stichting met doelstellingen op vlak van kunst en cultuur, onderzoek en gezondheid en sociaal werk. De vaste kunstcollectie van de stichting zal te zien zijn in Bombas Gens, evenals een tijdelijke tentoonstelling met het werk van de fotografen Bleda en Rosa, en het verhaal achter de voormalige fabriek van Bombas Gens.

De stichting neemt vijf van de gerenoveerde gebouwen in voor het kunstencentrum, evenals de schuilkelder en het Wilson Coordinatiecentrum dat is gewijd aan onderzoek van zeldzame ziektes. In een tweede fase, in november, openen ook een tuin en een middeleeuwse bodega.

Sterrenrestaurant Ricard Camarena

Na vijf jaar gekookt te hebben in de hippe Valenciaanse wijk Ruzafa, verhuist Ricard Camarena zijn sterrenrestaurant ‘Ricard Camarena’ naar Bombas Gens. Hij heeft hier een ruimte van duizend vierkante meter verdeeld over verschillende ruimtes en natuurlijk licht. Het restaurant biedt plaats voor 40 personen.

De keuken van Ricard Camarena is voortdurend in ontwikkeling. Zelf omschrijft hij de evolutie als ‘elke dag meer gehecht aan het land en dichterbij de producten’. Zijn aanbod stemt hij af op de smaak, het product en de seizoenen. Hij propageert de rijke tuin van Valencia en de lokale producenten.

Lees ook: Tien redenen om Valencia in 2017 te bezoeken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content