Column

Wim Denolf

‘Vakantieslavernij: mijn eerste relatie is er nooit van hersteld’

Wim Denolf Wim Denolf is journalist bij Knack Weekend. Liefst schrijft hij elke week over een ander thema.

Volgens experts zijn vakanties hoe dan ook een relatietest. ‘Torenhoge verwachtingen kunnen je geluk dwarsbomen, net als te dure vakantieplannen die van elke onvoorziene uitgave een drama maken.’

Met z’n tweeën een nieuwe bestemming verkennen, samen herinneringen opbouwen, hand in hand verloren lopen: wie zou niet met zijn geliefde op vakantie willen gaan? Tot je partner onder zachte dwang mee de kilometerslange George Washington Bridge over de Hudson afwandelt, halverwege de brug in een kramp schiet over het door jou opgestelde reisprogramma en je knallende ruzie krijgt met zicht op New York. Vakantieslavernij: mijn eerste relatie is er nooit van hersteld.

Onder advocaten staat september alvast bekend als piekmaand qua aanvragen voor een echtscheiding. Niet omwille van één conflictueuze trip, al kan die wel een katalysator zijn. ‘Tijdens het jaar zien partners en kinderen elkaar alleen ’s ochtends, ’s avonds en in het weekend’, stelde stressspecialist Luc Swinnen vorig jaar in Humo. ‘Op vakantie zitten ze plots twee weken of langer op elkaars lip. Als je je thuis ergert of als er hommeles is, kun je in een andere kamer gaan zitten of de deur uitgaan. Op vakantie zit je vaak met z’n allen in een te krap appartementje en valt er niet aan elkaar te ontsnappen.’ Gun elkaar dus een beetje ruimte, bespreek op voorhand wat je allebei verwacht van de reis en weet dat je niet alles samen moet doen.

Vakantieslavernij: mijn eerste relatie is er nooit van hersteld.

Hoe dan ook zijn vakanties een relatietest, zeggen de experts. Op verplaatsing zijn logistieke uitdagingen en tegenvallers als verloren koffers, povere hotelbuffetten en wachtrijen haast onvermijdelijk, en daar reageert iedereen anders op. Bovendien verandert je partner niet van karakter omdat hij of zij twee weken op teenslippers loopt. Torenhoge verwachtingen kunnen je geluk dus alleen maar dwarsbomen, net als te dure vakantieplannen die van elke onvoorziene uitgave een drama maken. Thuis staan geldzorgen mee bovenaan op het lijstje van relatieproblemen, onder een palmboom is dat niet anders.

Voor je je aansluit bij het groeiende leger apart reizende stellen: in onderzoeken zeggen de meeste koppels nog altijd dat reizen hun relatie versterkt en hen helpt om problemen samen aan te pakken. Bovendien zegt ongeveer een derde dat de verandering van decor en de mentale vakantiemodus voor meer en vooral betere seks zorgen. Maak er alleen geen programmapunt van.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content