Vakantiedeals.be mag actief blijven

© Thinkstock

De reissite Vakantiedeals.be mag van het hof van beroep actief blijven als reisbemiddelaar zonder daarvoor een vergunning te hebben.

Het hof van beroep in Gent heeft in hoger beroep Strategon, de bvba achter reissite Vakantiedeals.be, gelijk gegeven.

Dat deelt Strategon mee. In eerste aanleg werd Strategon veroordeeld voor reisbemiddeling zonder vergunning.

De Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR) had Strategon gedagvaard. Volgens de VVR was Vakantiedeals.be – een site die de reizen van verschillende touroperators vergelijkt – actief als reisbemiddelaar zonder daarvoor een vergunning te hebben. In eerste aanleg werd Strategon veroordeeld door de rechtbank van koophandel in Dendermonde.

Maar kort daarna besliste het Vlaamse parlement om de vergunningsplicht voor reisbemiddelaars af te schaffen, en bij uitbreiding het hele reisbureaudecreet. Uit het arrest van het hof van beroep in Gent, dat dateert van 14 januari, blijkt nu dat de uitspraak in eerste aanleg nietig werd verklaard.

Marketinginstrument

Het hof oordeelde dat Strategon zich niet schuldig maakte aan feiten die strijdig zijn met de eerlijke marktpraktijken. Volgens het hof beperkt Vakantiedeals.be zich tot het ordenen van bestaand extern promotiemateriaal afkomstig van touroperators en aangeleverd door reclamebureaus. Vakantiedeals.be zou enkel dienst doen als marketinginstrument dat klanten informeert en doorverwijst. Ze voert met andere woorden niet de activiteiten uit van een reisbureau, zoals het verrichten van voorbereidend werk voor het sluiten van reisovereenkomsten tegen betaling.

De VVR werd in beroep veroordeeld tot het betalen van de gerechtskosten, inclusief die in eerste aanleg. Het reisbureaudecreet werd afgeschaft nadat de VVR verschillende rechtszaken had aangespannen, niet alleen tegen Vakantiedeals.be maar ook tegen andere sites. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content