Vakantie dicht bij huis: Den Haag vandaag

© iStock

Een zomer lang reist Knack Weekend naar steden op maximaal driehonderd kilometer van Brussel. Daar gidst een local ons langs zijn of haar favoriete plekken. Deze week: Den Haag.

Is ’t nog ver?

Den Haag ligt op 179 kilometer van Brussel.

DE LOCAL: Tjeerd Bloothoofd

Tjeerd Bloothoofd (34) woont intussen tien jaar in Den Haag. Na zijn studies bouwkunde opende hij er zijn architectenbureau Bloot, in een ‘antikraakpand’: de aanwezigheid van zijn kantoor beschermt het gebouw tegen krakers. En zo brengt Tjeerd zijn liefde voor architectuur en die voor de stad samen op één plek. “Den Haag is geen trendsettende stad als het op nieuwe hypes en cultuur aankomt. Het tempo ligt hier wat trager: het is een grote stad met dorpse trekjes. Daarom ben ik hier ook graag.”

Woonaccessoires bij Tas-ka in het Zeeheldenkwartier.
Woonaccessoires bij Tas-ka in het Zeeheldenkwartier. © EEFJE DE CONINCK

VOOR DE SHOPAHOLIC: Tas-ka

Deze designstudio en conceptstore bevindt zich in het Zeeheldenkwartier, de meest trendy buurt van Den Haag. Designwinkeltjes en koffiebars schieten er als paddenstoelen uit de grond, maar Tas-ka springt in het oog. “Hier vind je leuke gadgets en eigen ontwerpen van de uitbaters”, vertelt Tjeerd.

“Zij openden onlangs ook een Inimini Tas-ka, waar je designspullen voor de kleintjes kunt shoppen.” De twee vrouwen die de winkel uitbaten, verkopen er ook woonaccessoires en stoffen uit alle hoeken van de wereld, en tijdschriften en boeken die je bijna nergens vindt.

Tas-ka, Prins Hendrikstraat 98-104, tas-ka.nl

VOOR DE ALTERNATIVO: Binckhorst

Dit is niet echt een adres, maar een hele buurt. “Binckhorst is een industriegebied dat langzaamaan hipper wordt. Er zijn steeds meer restaurants en bars die er hun thuis vinden.” Een van die plekken waar Tjeerd enthousiast over vertelt, is PIP. “Het is een gekke plek die ook wel het cultuurbordeel van Den Haag genoemd wordt”, lacht hij. “Je kunt er overdag workshops volgen, naar theater of exposities gaan, maar ’s nachts verandert de scene volledig. Het is een ontmoetingsplek voor de Haagse underground.”

PIP, Binckhorstlaan 36, pipdenhaag.nl

VOOR DE FOODIE: Full Moon

“Hier kun je traditioneel Chinees eten. Je bent echt omringd door Chinese gezinnen. De menukaart is in het Mandarijn, maar maak je geen zorgen: er staan plaatjes bij.” Zo beschrijft Tjeerd een van zijn favoriete eetadressen. “Brede noedels met roze varkensvlees, dat is mijn favoriete gerecht. En als je erheen trekt met een grote groep, kun je een draaischotel in het midden zetten. Lekker eten voor weinig geld: dat spreekt toch iedereen aan?”

Full Moon, de favoriet van Tjeerd Bloothoofd.
Full Moon, de favoriet van Tjeerd Bloothoofd. © GF

Restaurant Full Moon, Gedempte Burgwal 24-26, restaurantfullmoon.nl

VOOR DE ARCHITECTUURFANAAT: De tramtunnel van OMA

Dit is een van Tjeerds favorieten. “De tunnel werd ontworpen door Rem Koolhaas en ik vind hem magnifiek. Hij loopt van het prachtig gerenoveerde Centraal Station naar de Prinsengracht.” De bouw nam zo’n tien jaar in beslag en is een schoolvoorbeeld van hoe functioneel hedendaagse architectuur kan zijn. Hij loopt onder de bekendste winkelstraat van Den Haag door, dus wie het centrum doorkruist, moet zeker een kijkje gaan nemen.

Tramtunnel van OMA, oma.eu

VOOR DE STRANDFAN: Scheveningen strand

De hele dag door verbindt een tram het centrum van Den Haag met het verderop gelegen strand van Scheveningen. “De boulevard is voor toeristen, het surfstrand voor surfers en het Zuiderstrand voor de locals”, vertelt Tjeerd. “Neem dat maar niet te letterlijk, want in Den Haag voel je je overal thuis.” Wie op zoek is naar de echte surfsfeer, moet richting Meneer Chocola wandelen. “Het is een echte oase van rust. Je ontspant je met een verfrissend drankje en zelfgebakken taart. ’s Avonds schuif je aan tafel in het bijbehorende restaurant De Bayonne voor een bordje uit de Baskische keuken.”

Wie liever een geheim adresje bezoekt, moet volgens Tjeerd naar De Fuut. “Het is de plek waar ik getrouwd ben, een strandtent op het Zuiderstrand.” Het adres ligt goed verborgen, je komt er enkel door een stuk over het strand te lopen. Niet voor wie de voeten niet vuil wil maken.

Meneer Chocola, Keizerstraat 124 in Scheveningen, meneerchocola.nl

De Fuut, Zuiderstrand 6 – Strandslag 10, defuut.nl

De Fuut.
De Fuut. © GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content