Poorism is een soort van sloppenwijktoerisme waar rijke buitenlanders bekende achtergestelde buurten gaan bezoeken. Zo kregen de favelas van Rio De Janeiro en de stortplaatsen in Mexico al busladingen verzadigde Duitsers en Amerikanen over de platgestampte aarde.

Wij vonden dit in ieder geval meer dan bedenkelijk. Toch is het niet slecht om af en toe ook oog te hebben voor de delen van het land waar het minder goed gaat.

Joker Travels is gespecialiseerd in avontuurlijke reizen. De organisatie voorziet in haar trips naar Johannesburg ook uitstappen naar de verschillende townships onder leiding van gespecialiseerde lokale gidsen.

De nadruk wordt niet gelegd op de armoede en de miserie maar op de creativiteit die de bewoners laten zien. "Zolang de ontmoeting op een gelijkwaardige en respectvolle manier gebeurt, kan contact met de lokale bevolking zelfs verrijkend werken voor beide partijen," zegt Annick Holvoet van Joker Travels.

Katrien Swartenbroux

Poorism is een soort van sloppenwijktoerisme waar rijke buitenlanders bekende achtergestelde buurten gaan bezoeken. Zo kregen de favelas van Rio De Janeiro en de stortplaatsen in Mexico al busladingen verzadigde Duitsers en Amerikanen over de platgestampte aarde. Wij vonden dit in ieder geval meer dan bedenkelijk. Toch is het niet slecht om af en toe ook oog te hebben voor de delen van het land waar het minder goed gaat. Joker Travels is gespecialiseerd in avontuurlijke reizen. De organisatie voorziet in haar trips naar Johannesburg ook uitstappen naar de verschillende townships onder leiding van gespecialiseerde lokale gidsen. De nadruk wordt niet gelegd op de armoede en de miserie maar op de creativiteit die de bewoners laten zien. "Zolang de ontmoeting op een gelijkwaardige en respectvolle manier gebeurt, kan contact met de lokale bevolking zelfs verrijkend werken voor beide partijen," zegt Annick Holvoet van Joker Travels. Katrien Swartenbroux