VAB telt kwart meer lekke banden op reis

© Thinkstock

In het begin van de zomervakantie heeft VAB-reisbijstand van automobilisten op vakantie bijna een kwart (24 pct) meer meldingen gekregen over lekke banden in vergelijking met vorig jaar, zo meldt de mobiliteitsclub.

VAB raadt daarom aan de bandenspanning te controleren voor vertrek. Er zijn ook nog steeds verstrooide zielen die de verkeerde brandstof tanken.

VAB stelt vast dat de Belgen dit jaar een week later op vakantie zijn vertrokken dan vorig jaar. Er kwamen in de eerste week van juli 25 procent minder oproepen binnen bij de VAB-Alarmcentrale, maar begin deze week waren het er 5 procent meer dan vorig jaar. De meeste pechgevallen gaan over startproblemen, lekke banden of motorproblemen. Volgens VAB lopen zes op de tien wagens een verhoogd risico op bandenpech. “Bij een foute bandenspanning kunnen de banden tijdens het rijden oververhit raken, waardoor de kans op een klapband toeneemt”, luidt het. De juiste bandenspanning, met bagage aan boord, staat in het instructieboekje van de auto, op een sticker in het portier of op de tankklep.

Daarnaast beschikken steeds minder wagens over een volwaardig reservewiel, waardoor het langer duurt voor de automobilist verder kan rijden na een lekke band. Tegenwoordig worden auto’s wel eens uitgerust met een herstelkit, maar daar kom je volgens VAB niet ver mee. VAB-woordvoerder Maarten Matienko raadt bestuurders aan een reservewiel mee te nemen op verre reizen. Het kan immers een paar dagen duren voor een pechvogel aan een nieuwe band geraakt.

VAB heeft ook vastgesteld dat er nog steeds mensen zijn die verkeerde brandstof tanken in het buitenland, met alle gevolgen van dien. “De volledige inhoud van de tank is waardeloos en het risico op motorschade is groot”, waarschuwt de organisatie. In sommige landen is het verschil evident, maar in Spanje is bijvoorbeeld sprake van “gasolina sin plomo” (benzine) en “gasóleo” (diesel). (Belga/KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content