Update zwarte zaterdag: files richting zuiden nemen stilaan af

Files © belga

In Frankrijk staan al sinds de vroege ochtend zeer lange files op alle vakantie-assen richting zuiden. Omstreeks 12.30 uur beginnen de files op de vakantie-assen richting zuiden stilaan af te nemen, richting noorden blijven ze nog toenemen. Dat meldt mobiliteitsclub VAB.

De drukste route in Europa was de A10 tussen Parijs en Bordeaux, daar verloren automobilisten op een bepaald ogenblik maar liefst 4 uur. Mobiliteitsorganisatie Touring verwacht in Europa een superdruk weekend op de weg, zowel voor vertrekkende als terugkerende vakantiegangers.

Het blijft volgens VAB zaterdag zeer druk tot 17u. Richting zuiden moet volgens VAB rekening gehouden worden met een extra wachttijd van 3 uur en 20 minuten op de as Luxemburg – Lyon – Spaanse grens, met een extra wachttijd van 3 uur en 30 minuten op de as Rijsel – Parijs- Bordeaux – Spaanse grens, en met een extra wachttijd van 2 uur en 40 minuten op de as Rijsel – Parijs – Narbonne via Clermont-Ferrand. Voor de Mont-Blanctunnel verliezen automobilisten 1 uur en 10 minuten, voor de Fréjustunnel is dat anderhalf uur. In Duitsland is het verkeer richting zuiden zaterdagmiddag wat afgenomen, richting noorden nemen de files toe.

Rode dag

In Oostenrijk verliezen vakantiegangers momenteel 40 minuten op de A10 Salzburg – Villach. De wachttijd voor de Karawankentunnel richting Slovenië op de A11 bedraagt 1 uur en 20 minuten. In Zwitserland moet voor de Gotthardtunnel richting Italië 30 minuten extra aangeschoven worden. Volgens Touring is het de hele nacht van vrijdag op zaterdag erg druk geweest op de Europese wegen. Voor vertrekkende toeristen is vandaag een zwarte dag in Frankrijk en een rode dag elders in Europa. Touring verwacht topdrukte tussen 8 uur en 17 uur, met een piek omstreeks 13 uur.

Voor terugkerende toeristen is een rode dag overal in Europa. Voor de terugkeer wordt er door Touring topdrukte verwacht tussen 10 en 20 uur, met een piek in het begin van de namiddag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content