Unieke expeditie op Borneo

© WeFt, Wikicommons

In september gaan 40 Maleise onderzoekers op expeditie naar Borneo waar duizenden unieke planten en dieren leven. U kunt deze expeditie op de voet volgen via de website van Naturalis.

Van 10 t/m 25 september gaan veertig onderzoekers van de Maleisische natuurbeschermingsorganisatie Sabah Parks en Naturalis Biodiversity Center op expeditie naar Borneo.

Op de top van de Kinabalu-berg op Borneo leven duizenden soorten planten en dieren die nergens anders ter wereld voorkomen. Hoe deze soorten daar zijn ontstaan, is een raadsel dat de onderzoekers hopen op te lossen. Kennis over de evolutie van dit rijke gebied is belangrijk voor de bescherming van de biodiversiteit, niet alleen op Borneo maar ook op soortgelijke plekken elders ter wereld.

Is de Kinabalu-berg een broedplaats of een bewaarplaats van evolutie? Zijn de soorten bovenop de berg overblijfselen van dieren en planten die vroeger overal op de laaglanden en in de valleien leefden? Of ontstaan op de top juist steeds nieuwe soorten die zich aanpassen aan het koudere klimaat daar?

Springspinnen, vleesetende planten en steeloogvliegjes

Deze vragen wil de groep biologen gaan beantwoorden voor een groot aantal uiteenlopende organismen: van slakken, schimmels en vleesetende planten tot springspinnen, steeloogvliegjes en reptielen.

De onderzoekers beginnen op de top van de Kinabalu-berg. Daar gaan ze op zoek naar dieren, planten en schimmels die alleen maar hier voorkomen en nergens anders ter wereld. Daarna reizen ze af naar de lager gelegen berghellingen van de Crocker range, waar ze verwachten verwante soorten te vinden. De kans dat ze tot nu toe onbekende soorten tegenkomen is groot.

Volg de expeditie op de voet

Eenmaal terug in Leiden wordt het DNA van de verzamelde organismen onderzocht. Daaruit rolt voor elke groep organismen het antwoord of de unieke soorten van de bergtop vroeger of later zijn ontstaan dan hun verwanten lager in het land. Halverwege 2013 mondt al het werk uit in een gezamenlijke wetenschappelijke publicatie.

“Het is voor het eerst dat zo’n uitgebreide expeditie naar Borneo gaat om de evolutie van dit soortenrijke gebied te onderzoeken,” aldus expeditieleider Menno Schilthuizen. “We treden hiermee in de voetsporen van Alfred Russel Wallace, die op Borneo een eerste verkennende versie van een evolutietheorie formuleerde.”

De voorbereidingen, de expeditie zelf, het DNA-werk en de aanloop naar de publicatie zijn op de voet te volgen via het weblog op www.naturalis.nl. Tijdens de expeditie verschijnt het blog ook op National Geographic en Scientific American.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content