Uniek lichtgevend Van Gogh fietspad geopend in Eindhoven

© NBTC

In Eindhoven is het lichtgevende Van Gogh-Roosegaarde fietspad, gebaseerd op het wereldberoemde werk De Sterrennacht Van Vincent van Gogh, geopend. Daarmee is tegelijk het internationale themajaar Van Gogh 2015 van start gegaan.

Het unieke fietspad verrast de fietsers tegen de schemering door een ontwerp van licht en kleur, geïnspireerd op het wereldberoemde werk De Sterrennacht Van Vincent van Gogh. Kunstenaar Daan Roosegaarde gebruikte daarvoor een innovatieve technologie waardoor het pad verlicht wordt door duizenden fonkelende steentjes. Roosegaarde: ‘Ik wil een plek creëren die mensen als bijzonder ervaren, techniek gekoppeld aan beleving, dat is waar techno-poëzie voor mij voor staat’.

Brabant: Vincent’s homeland

Het fietspad maakt deel uit van de Van Gogh fietsroute die de erfgoedlocaties van Vincent van Gogh in Brabant, Vincent’s Homeland, verbindt. Van Gogh maakte in Nuenen zijn eerste meesterwerkDe aardappeleters en legde ook de Opwettense Watermolen en de Colse watermolen vast in zijn schilderijen. Tussen die twee molens ligt het nieuwe fietspad, dat zo de brug slaat tussen hedendaags design, innovatie, cultureel erfgoed en toerisme in Brabant.

Internationaal themajaar Van Gogh

Met de opening van het fietspad is ook het internationale themajaar Van Gogh 2015 gestart. In 2015 wordt het 125ste sterfjaar van Vincent Van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) herdacht met een veelzijdig cultureel programma onder het motto 125 jaar inspiratie.

Dit programma is vormgegeven door Van Gogh Europe, bestaande uit Van Gogh Museum, Kröller-Müller Museum, Van Gogh Brabant, Mons 2015 en de Franse partners. Musea, erfgoedlocaties en culturele evenementen schenken, gedurende het hele jaar, aandacht aan het werk, leven en de inspiratiebronnen van Van Gogh.

(MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content