Uniek kunstproject belicht WOI-verleden van West-Vlaanderen

© State Library of New South Wales

Vier West-Vlaamse gemeenten, Menen, Wervik, Zonnebeke en Ieper, pakken deze zomer uit met een uniek kunstproject in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Het gaat om een kunstroute die de naam “Menin Road / Ypernstrasse” meekreeg en die de bijzondere rol van de Menenstraat tussen Ieper en Menen belicht. Het project loopt van 4 juni tot 25 september 2016.

De twintig kilometer lange weg tussen vestingsteden Ieper en Menen vormde vier jaar lang een symbolisch geladen weg. De straat, die haaks op de frontlijn lag, speelde een strategische rol door de vele beken, heuvels en toen nog bosrijke gebieden. De Britten probeerden via die “Menin Road” Menen te bereiken, de Duitsers via de “Ypernstrasse” Ieper. Geen van beide slaagde vier jaar lang in hun opzet.

De kunstroute is een eindpunt in een lang project. Het initiatief werd in januari 2014 al voorgesteld en in 2015 kwam er een historisch luik met een boek. Deze kunstroute vormt het slotspektakel.

Johan Tahon, geboren Menenaar, werd aangesteld als curator van “Menin Road / Ypernstrasse”. Hij zette het landschap, de vorm en de psyche van de frontsoldaat centraal. Veertig nationale en internationale kunstenaars werken mee aan het project met bestaande en nieuwe werken. Hun werken zullen op 19 binnen- en buitenlocaties tentoongesteld worden langs die beladen Menenstraat, in Menen, Geluwe, Geluveld en Ieper.

Het gaat om beeldende en geschreven kunst, maar ook om landschapsinstallaties en video’s. Ieper pakt in het In Flanders Fields Museum ook uit met de 34-jarige Tsjechische “artist in residence” Eva Kotatkova. De organisatie nodigt het publiek uit om het traject met de fiets of het openbaar vervoer te ontdekken.

“Menin Road/Ypernstrasse” geniet ook steun van Toerisme Vlaanderen, de provincie en GoneWest, het culturele herdenkingsprogramma van West-Vlaanderen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content