Uitbreiding Zwinvlakte officieel gestart

© Belga

Met een eerste spadesteek door Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) en minister van Infrastructuur Ben Weyts (N-VA) zijn de uitbreidingswerken van het Zwin officieel ingehuldigd. Dat gebeurde met een plechtigheid in het Nederlandse Retranchement.

Het Zwin ondergaat een ingrijpende transformatie. Tegen 2019 zal de Zwinvlakte met 120 hectare groeien, goed voor bijna een verdubbeling van het huidige gebied. Er wordt al sinds maart gewerkt, maar recent startten ook de werkzaamheden in de huidige Zwinvlakte waar de ministers Schauvliege en Weyts maandag dus zand wegschepten. De grond rond de Zwingeul wordt naar het nieuwe deel in de Willem-Leopoldpolder getransporteerd waar een nieuwe dijk zal aangemaakt worden. De oude dijk dateert al van 1872.

Uitbreiding Zwinvlakte officieel gestart
© Belga

In de huidige Zwinvlakte zullen de werken duren tot het voorjaar van 2017. In 2019 wordt de oude dijk dan doorbroken en kan de zee zich een weg banen in de Willem-Leopoldpolder.

De uitbreiding biedt velerlei voordelen. Uiteraard wordt het natuurgebied groter en dus aantrekkelijker voor fauna en flora. Ook toeristisch-recreatief krijgt het Zwin een extra troef. Zo wordt onder meer op de nieuwe dijk een pad gelegd van vier kilometer voor recreanten. Maar de veranderingen moeten ook de verzilting van de vlakte tegengaan en de kust beschermen voor de zogenaamde 4.000-jarige storm. Kustbescherming neemt een belangrijke plaats in in dit project, dat 12,7 miljoen euro zal kosten.

Uitbreiding Zwinvlakte officieel gestart
© Belga

“Het Zwin wordt dus niet alleen groter en waardevoller, maar dankzij de nieuwe dijk wordt het achterland ook veiliger”, aldus minister Weyts. “Het verbreden en verdiepen van de Zwinmonding en de uitbreiding zijn noodzakelijk om een duurzame toekomst te garanderen voor slikken en schorren”, vult minister Schauvliege aan. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content