Uitbreiding Romeinse metro bedreigt het Colosseum

© Reuters

Door de geplande uitbreiding van een metrostation in Rome komt de stabiliteit van het nabijgelegen Colosseum in gevaar.

Door de geplande uitbreiding van een metrostation in Rome komt de stabiliteit van het nabijgelegen Colosseum in gevaar, zo meldt de Italiaanse erfgoedvereniging Italia Nostra. Die vreest dat het beroemde monument zou kunnen instorten.

Het beroemde Romeinse bouwwerk dat jaarlijks ongeveer 5 miljoen bezoekers lokt, “loopt risico”, aldus de vereniging in een persbericht. “Niemand kan garanderen dat de funderingen van het Colosseum niet aangetast zullen worden door de diepe graafwerken op slechts enkele tientallen meter van het monument.”

Italia Nostra-voorzitter Carlo Ripa di Meana verkondigde dat zijn vereniging naar de rechtbank zou trekken om het project tegen te houden. Ook Emma Bonino, een voormalige eurocommissaris en Italiaanse senator, zegt dat er ernstige zorgen bestaan over de funderingen van het monumentale bouwwerk.

Vijftig meter lange tunnel

Ripa di Meana, ook een voormalig minister en eurocommissaris, zei dat een vijftig meter lange tunnel moet gegraven worden, die het huidige metrostation Colosseo op lijn B zal uitbreiden. Door de expansie moet een wissel met de in aanbouw zijnde lijn C mogelijk worden. Dat plan bestaat al sinds 1990, maar werd nog niet gerealiseerd. De werkzaamheden moeten tot 2020 duren en miljarden kosten.

Ripa di Meana bekritiseerde ook het gebrek aan duidelijkheid over het project. Hij waarschuwde ook dat het voetgangersgebied rond de arena heel wat kleiner zal zijn tijdens de werkzaamheden, en zo het toerisme zal hinderen. Italia Nostra ijvert voor een kleinschaligere metrolijn, die niet alleen de stabiliteit van het Colosseum in het gedrang zou brengen, maar ook een kleiner prijskaartje zou hebben. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content