Shanghai Ranking Consultancy rangschikt sinds 2003 de 500 beste universiteiten van de wereld. De rangschikking houdt rekening met zes criteria, waaronder het aantal Nobelprijswinnaars en winnaars van de Fieldsmedaille, het aantal vorsers dat het vaakst aangehaald wordt in hun discipline, het aantal publicaties in de tijdschriften Science en Nature.

Voor de editie van 2019 werd een rangschikking van duizend universiteiten gepubliceerd. De Amerikaanse universiteiten blijven de lijst domineren: ze bekleden acht plaatsen in de top tien. Zo ligt Harvard voor het zeventiende jaar op rij op kop in de rangschikking, gevolgd door Stanford en Cambridge.

Onze UGent verovert de 71ste plaats, de KU Leuven hoort nog net bij de top 100 met zijn 90ste plaats. De Brusselse universiteit ULB, de eerste Franstalige universiteit van België in de rangschikking, valt buiten de top 100.

Shanghai Ranking Consultancy rangschikt sinds 2003 de 500 beste universiteiten van de wereld. De rangschikking houdt rekening met zes criteria, waaronder het aantal Nobelprijswinnaars en winnaars van de Fieldsmedaille, het aantal vorsers dat het vaakst aangehaald wordt in hun discipline, het aantal publicaties in de tijdschriften Science en Nature.Voor de editie van 2019 werd een rangschikking van duizend universiteiten gepubliceerd. De Amerikaanse universiteiten blijven de lijst domineren: ze bekleden acht plaatsen in de top tien. Zo ligt Harvard voor het zeventiende jaar op rij op kop in de rangschikking, gevolgd door Stanford en Cambridge. Onze UGent verovert de 71ste plaats, de KU Leuven hoort nog net bij de top 100 met zijn 90ste plaats. De Brusselse universiteit ULB, de eerste Franstalige universiteit van België in de rangschikking, valt buiten de top 100.