UGent en KU Leuven bij de 100 beste universiteiten ter wereld

Artes Universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein © Belga

De Universiteit Gent staat als eerste Belgische universiteit op de 71ste plaats van de jaarlijkse Shanghai Ranking, een lijst met de 500 beste universiteiten ter wereld. De KU Leuven volgt op de 90ste plaats.

Shanghai Ranking Consultancy rangschikt sinds 2003 de 500 beste universiteiten van de wereld. De rangschikking houdt rekening met zes criteria, waaronder het aantal Nobelprijswinnaars en winnaars van de Fieldsmedaille, het aantal vorsers dat het vaakst aangehaald wordt in hun discipline, het aantal publicaties in de tijdschriften Science en Nature.

Voor de editie van 2019 werd een rangschikking van duizend universiteiten gepubliceerd. De Amerikaanse universiteiten blijven de lijst domineren: ze bekleden acht plaatsen in de top tien. Zo ligt Harvard voor het zeventiende jaar op rij op kop in de rangschikking, gevolgd door Stanford en Cambridge.

Onze UGent verovert de 71ste plaats, de KU Leuven hoort nog net bij de top 100 met zijn 90ste plaats. De Brusselse universiteit ULB, de eerste Franstalige universiteit van Belgiƫ in de rangschikking, valt buiten de top 100.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content