Tweede helft Antwerps Barokjaar van start met expo’s rond foodfotografie en boekontwerp

© Museum Plantin-Moretus

In Antwerpen openen vrijdag 28 september twee nieuwe expo’s die samen met de in het Rubenshuis gepresenteerde ‘Kindermoord in Bethlehem’ van Rubens het hart vormen van de tweede helft van het Antwerpse Barokjaar.

Het Museum Plantin-Moretus legt in ‘Baroque Book Design‘ de overeenkomsten bloot tussen 16de-eeuwse en hedendaagse uitgeversprojecten, terwijl in het Snijders&Rockoxhuis fotograaf Tony Le Duc in dialoog gaat met barokke (voeding)stillevens.

Le Duc houdt het niet bij fotowerk, maar trommelde ook zeventien Antwerpse chefs op die met ingrediƫnten uit een 17de-eeuws kookboek nieuwe recepten creƫerden en die gerechten de komende tijd op hun eigen menukaart zetten.

‘Baroque Book Design’ toont hoe uitgever Balthasar I Moretus als pionier vooraanstaande kunstenaars inzette voor boekontwerpen. Zo gaf hij Peter Paul Rubens himself de opdracht om de illustraties voor zijn nieuwe gebedenboeken te verzorgen. Ook vandaag nemen uitgevers nog altijd de rol op van regisseur in de vernieuwing van de boekarchitectuur door kunstenaars, drukkers en vormgevers aan te sturen tot de creatie van een topproduct, laat het Museum Plantin-Moretus zien.

Het Barokjaar lokte sinds de start al meer dan een half miljoen bezoekers en loopt nog tot januari 2019. ‘Het festival brengt veel in beweging en draagt bij tot de uitstraling van Antwerpen’, vindt schepen van Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V). ‘Het brengt veel mensen op de been, zowel Antwerpenaren als bezoekers van de stad. Ook het najaar brengt heel wat moois, met Rubens als inspiratiebron.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content