Archeologen hebben in de dodenstad Sakkara, 20 kilometer ten zuiden van Cairo, twee nieuwe grafkamers uit het Oude Egypte ontdekt.

De 4.500 jaar oude graven zijn de laatste rustplaats van een hoge ambtenaar en een gevierde zangeres uit de tijd van farao Oenas (2404-2374 voor Christus), zei het hoofd van het Egyptische bureau voor de oudheid, Zahi Hawass, in Cairo.

Oenas was de laatste heerser van de 5de dynastie. In een van de ontdekte grafkamers ligt Iya-Maat, de hoofdopzichter van belangrijke handelsmissies van farao Oenas. In het graf van zangeres Thinh zijn talrijke titels gebeiteld, waaronder "hoofdopzichter van alle zangeressen". Een reliëfsculptuur toont haar tijdens een optreden.

De heerschappij van Oenas geldt als een gouden tijdperk in de Egyptische oudheid. Toch is hierover weinig bekend. De graven die nu ontdekt zijn, kunnen volgens de Egyptische archeologen tot nieuwe inzichten in deze periode leiden.

Archeologen hebben in de dodenstad Sakkara, 20 kilometer ten zuiden van Cairo, twee nieuwe grafkamers uit het Oude Egypte ontdekt. De 4.500 jaar oude graven zijn de laatste rustplaats van een hoge ambtenaar en een gevierde zangeres uit de tijd van farao Oenas (2404-2374 voor Christus), zei het hoofd van het Egyptische bureau voor de oudheid, Zahi Hawass, in Cairo.Oenas was de laatste heerser van de 5de dynastie. In een van de ontdekte grafkamers ligt Iya-Maat, de hoofdopzichter van belangrijke handelsmissies van farao Oenas. In het graf van zangeres Thinh zijn talrijke titels gebeiteld, waaronder "hoofdopzichter van alle zangeressen". Een reliëfsculptuur toont haar tijdens een optreden.De heerschappij van Oenas geldt als een gouden tijdperk in de Egyptische oudheid. Toch is hierover weinig bekend. De graven die nu ontdekt zijn, kunnen volgens de Egyptische archeologen tot nieuwe inzichten in deze periode leiden.