Twee luchthavens op Bali gesloten door asspuwende vulkaan

© AFP

De vulkaan Mount Agung, op het Indonesische eiland Bali, die as spuwt tot 2,5 kilometer hoog in de atmosfeer, heeft het luchtverkeer op het vakantie-eiland grotendeels lamgelegd. De internationale luchthaven is intussen opnieuw open.

Om veiligheidsredenen besloten de autoriteiten vrijdag om de internationale luchthaven van de hoofdstad Denpasar en twee in de buurt gelegen luchthavens te sluiten. Bijna 75.000 passagiers zijn getroffen. Iets minder dan 450 voor vrijdag geplande vluchten zijn geschrapt.

De internationale luchthaven is intussen opnieuw open. De wind is van richting veranderd, waardoor de verspreiding van as niet dadelijk een probleem meer is voor de vliegtuigen, aldus de directeur van de lokale luchthavenautoriteiten.

De Mount Agung is al maanden onrustig, met kleinere en middelgrote uitbarstingen. De gevreesde catastrofe bleef tot nu toe uit. In november stelde de overheid het hoogste waarschuwingsniveau in, dat in februari na een geleidelijke afname van de vulkanische activiteit echter weer met een trapje werd verlaagd.

Ring van Vuur

De laatste dodelijke uitbarsting van de 3.031 meter hoge vulkaan dateert van 1963 en 1964. Toen kwamen 1.200 mensen om het leven.

Indonesië ligt op de zogenaamde Pacifische Ring van Vuur, de geologisch meest actieve zone ter wereld, waar verschillende tectonische platen van de aardkorst op mekaar botsen. Het komt er geregeld tot aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Alleen in Indonesië zijn er meer dan 120 actieve vulkanen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content