Turku is Europese culturele hoofdstad 2011

De middeleeuwse universiteitsstad Turku is de oudste stad en de vroegere hoofdstad van Finland. De ooit bloeiende Hanzehaven is gebouwd rond de Aura-rivier, waar buitenlandse invloeden en nieuwe stromingen het land binnensijpelden. Die openheid van geest is er nog altijd.

Het centrum is niet groot maar best levendig. Zeker in de zomer wanneer op en rond de vele restaurantschepen die er aangemeerd liggen, een gezellige drukte heerst. Muziekbandjes spelen dat het een lust is, jongeren dwarrelen in lacherige groepjes voorbij.

Turku hoopt bijna twee miljoen toeristen te ontvangen met de evenementen die dit jaar in de stad georganiseerd zullen worden.

“Met de recessie wordt de industrie van de cultuur meer dan ooit een belangrijke werkgever, vooral voor de jongeren”, aldus de Finse minister van Cultuur Stefan Wallin. Volgens Wallin zijn sinds de crisis van 2008 10.000 banen gecreëerd in de sector, die bijna 190.000 mensen tewerkstelt. “Het is een locomotief voor onze economie en ons welbehagen”, klinkt het.

Europees Commissaris voor Cultuur Androulla Vassiliou gaf aan dat de benoeming tot culturele hoofdstad goed is voor een stijging van het toerisme met gemiddeld 12 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content